Fajon: EU je otvorila vrata za zemlje Zapadnog Balkana, to je odlična šansa

03.04.2018. 08:45 / Izvor: Akta.ba
Fajon: EU je otvorila vrata za zemlje Zapadnog Balkana, to je odlična šansa

Fajon ističe da se ova prilika za prošrenje veza EU i Balkna mora iskoristiti te da je njen izbor strateško komuniciranje.

Podrška Vijeća Evropske unije o proširenju na Zapadni Balkan te održavanje samita EU - Zapadni Balkan u Sofiji 17. maja je odlična vijest, jer to znači da su vrata EU otvorena za šest zemalja Zapadnog Balkana, smatra Tanja Fajon, zastupnica u Europskom parlamentu iz Slovenije.

Fajon je napisala autorski tekst za novu platformu "Balkanoscope“ u kojem ističe značaj promjene politike Brisela i predstojećeg samita na kojem će BiH predstavljati Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, prenosi Nezavisni istraživački centar NICK.

"Ako je Jean Claude Juncker, predsjednik Europske komisije, započeo svoj mandat najavljujući da se nijedna zemlja neće pridružiti Uniji pod njegovim mandatom, on završava taj isti mandat tako što putuje po regionu, rukuje se sa liderima zapadnog Balkana i obećava im da će biti dio iste porodice", ističe Fajon.

Prema njenim navodima, u proteklih nekoliko dana imala je brojne diskusije o proširenju EU i budućnosti Zapadnog Balkana u EU sa drugim članovima Europskog parlamenta, sa različitim ministrima iz regiona koji su posjetili Evropski parlament, sa predstavnicima eksperata, medija i NVO.

"Državni zvaničnici dolaze kod nas da razgovaraju o napretku koji su postigli, hvalivši rad svojih vlada i ubjeđujući nas zašto bi njihove zemlje trebalo brže da napreduju na putu ka EU. Novinari i predstavnici nevladinih organizacija dolaze sa drugačijom pričom: očajni i bespomoćni, žale se na loše uslove u kojima rade, žale na politički pritisak i nedovoljnu sigurnost novinara, što dovodi do autocenzure i lošeg kvaliteta, neprofesionalnog novinarstva. Naravno, važno je gdje tačno leži istina. Ali ono što je još važnije jeste da pristupanje ovih zemalja Europskoj uniji nikada neće biti zaista uspješno ako predstavnici država, kao i obični građani i članovi civilnog društva ne budu imali slično razumijevanje kakva je situacija u njihovim zemljama", smatra Fajon.

Fajon ističe da se ova prilika za prošrenje veza EU i Balkna mora iskoristiti te da je njen izbor strateško komuniciranje.

"Vjerujem da moramo bolje i direktnije komunicirati sa građanima iz regiona, putem različitih mreža i platformi, a istovremeno moramo komunicirati sa našom domaćom publikom EU. Naša komunikacija mora prevazići tehničku terminologiju o poglavljima pregovora i trebalo bi da se fokusira na pozitivne, ali realistične poruke o tome šta uključivanje ovih zemalja znači za obje strane: unutrašnje tržište, više radnih mjesta, bolje mogućnosti obrazovanja, ali i bogatije kulturno naslijeđe i jače partnerstvo u suočavajući globalne izazove. Samo sa iskrenom komunikacijom i istinskim pristupom možemo dobiti povjerenje građana iz sadašnjih i budućih članova. Bez njihovog poverenja i poverenja, naša zajednička budućnost EU je prilično nejasna", smatra Fajon.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU