Fico: Natjeraćemo EU da ne šalje škart hranu Zapadnom Balkanu

11.03.2017. 09:54 / Izvor: Agencije
Fico: Natjeraćemo EU da ne šalje škart hranu Zapadnom Balkanu

Fico je izrazio zadovoljstvo što se na samitu EU u četvrtak u Briselu probila i tema lošijeg kvaliteta hrane i drugih proizvoda za "nove" Evropljane.

Slovački premijer Robert Fico izrazio je zadovoljstvo što se na samitu Evropske unije u četvrtak u Briselu probila i tema lošijeg kvaliteta hrane i drugih proizvoda za "nove" Evropljane, iako zemlje Višegradske četvorke nisu uspjele u potpunosti da tu praksu zabrani Evropska komisija.

"Naša misija je djelimično ispunjena. EU mora da potvrdi da će preduzeti mjere da se eliminiše negativna praksa sa kojom niko ne moža da se složi. Možda to izaziva nervozu kod nekih predstavnika Evropske komisije, da neće htjeti da se bave kečapom, ali ja odgovaram da je to prije politički nego tehnički problem. Riječ je o kredibilitetu EU kao institucije", rekao je poslije samita Fico, javljaju slovački mediji.

Zemlje Višegradske grupe su na posljednji samit progurali problem uobičajene prakse nadnacionalnih kompanija da prave i prodaju isti proizvod pod istim imenom u jednom kvalitetu sa određenim sastojcima za Zapad, a sasvim drugi, osjetno lošiji, premda često ne i jeftiniji, za postkomunističke članice EU i susjede kao što je region Zapadnog Balkana.

Uz nove Evropljane koji odbijaju da im se prodaje škart hrana stala je i evropska komesarka zadužena za prava potrošača, Čehinja Vjera Јourova, posebno nakon najnovijih slovačkih analiza preko 20 proizvoda iz prodavnica u Austriji i Slovačkoj gdje se pokazalo da prozivodi za Slovake imaju manji procenat mesa, više vještačkih dodataka, siromašniji su po sastojcima nego isti proizvod za Austrijance.

Do sada su na sve upozorenja, prije svega iz Češke koja već nekoliko godina pravi analize, proizvođači i sama EK odgovarali da je za različiti sastav navodno kriv lokalni ukus potrošača a da EU dovoljno obavezuje da se navedu svi sastojci, te potrošač zna šta kupuje.

Na samitu je od dva prijedloga šefa Evropske komisije Žan Klod Јunkera - da Evropska agencija za zaštitu potrošača dobije nadležnosti da izdejstvuje isti kvalitet na cijelom evropskom tržištu ili da se prvo naprave nacionalne analize a da zatim same zemlje kažnjavaju tu nefer praksu, odabran drugi.

Slovački premijer Robert Fico ocijenio je i to kao diplomatski uspjeh, posebno što će se različitim aršinima za robe za stare i nove Evropljane razgovarati na evropskom nivou u julu do kada EK mora da pripremi niz konkretnih mjera i preporuka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU