Francuska protiv uvođenja Facebookove kriptovalute libre u Europi

14.09.2019. 10:44 / Izvor: HINA
Francuska protiv uvođenja Facebookove kriptovalute libre u Europi

Facebook je u lipnju objavio plan o lansiranju kriptovalute libre u prvoj polovici 2020.

Francuski ministar financija Bruno Le Maire rekao je u četvrtak da Pariz neće dopustiti razvoj libre, kriptovalute koju Facebook želi lansirati 2020., u Europi, smatrajući da je u pitanju monetarni suverenitet država.

"Želim to jako jasno kazati: u tim uvjetima, ne možemo dopustiti razvoj libre na europskom teritoriju", rekao je Le Maire na otvaranju konferencije OECD-a o izazovima kriptovaluta.

"U pitanju je monetarni suverenitet država", upozorio je i ocijenio "sistemskima" rizike koje bi mogla donijeti ta "moguća privatizacija jedne valute (…) u posjedu samo jednog aktera koji ima više od dvije milijarde korisnika na planetu".

"Svaki problem u funkcioniranju te valute, u upravljanju njezinim rezervama mogao bi izazvati značajne financijske poremećaje", ocijenio je Le Maire, koji također strahuje da bi libra mogla zamijeniti nacionalne valute u državama u kojima su one slabe ili su jako devalvirale.

Ministar, koji je već javno izrazio svoje dvojbe u vezi tog projekta na sastanku ministara financija G7 u Chantillyju u srpnju, također je izrazio bojazan da bi libra mogla izbjeći nadzoru država kada je riječ o financiranju terorizma.

"Ne vidim zašto godinama pridajemo toliko pozornosti sprječavanju korištenja valuta za pranje novca ili borbi protiv financiranja terorizma, a da digitalna valuta kao što je libra izbjegne te obveze", kazao je. 

Facebook je u lipnju objavio plan o lansiranju kriptovalute libre u prvoj polovici 2020., šireći time poslovanje iz segmenta društvenog umrežavanja u svijet internetske trgovine i globalnog plaćanja.

Facebook je udružio snage s 28 partnera u projektu Libra Association koji će upravljati novom digitalnom valutom. Partneri u projektu uključuju Mastercard, Visu, Spotify Technology, Paypal, eBay, Uber Technologies, Vodafone Group, i investicijske tvrtke poput Andreessen Horowitza.

Ime libra inspirirano je rimskim mjerama za težinu, astrološkim znakom koji utjelovljuje pravdu i francuskom riječju za slobodu, rekao je bivši izvršni direktor PayPala David Marcus, Facebookov voditelj projekta.

Projekt je izazvao veliku zabrinutost u krugovima središnjih bankara, političara i regulatora, ponajprije kada je riječ o rizicima za financijsku stabilnost.

Guverner njemačkog Bundesbanka Jens Weidmann upozorio je u lipnju da bi virtualne valute mogle potkopati klasične banke ako postanu uvriježena alternativa bankovnim depozitima u konvencionalnim valutama.

"Mogle bi potkopati bankovno prikupljanje depozita i njihove poslovne modele", pojasnio je Weidmann. "To bi pak moglo poremetiti transakcijsko bankarstvo i posredovanje na financijskim tržištima", dodao je.

Guverner britanske središnje banke Mark Carney kazao je u lipnju za BBC da će vodeće središnje banke u svijetu i regulatori izravno nadzirati novu Facebookovu valutu i sustav plaćanja kako bi bila sigurna i kako ne bi postojala mogućnost pranja novca ili financiranja terorizma.

"Ili će biti sigurna ili neće ni biti uvedena. Mi, Fed (američka središnja banka), sve vodeće središnje banke u svijetu i regulatori, izravno ćemo je nadzirati”, naglasio je Carney.

Bloomberg je u kolovozu prenio da se Europska komisija sprema pokrenuti istragu kako bi utvrdila hoće li Facebook uvođenjem libre prekršiti propise o ravnopravnom tržišnom natjecanju. Dužnosnici EU-a drže, po agenciji, da bi libra mogla izazvati "potencijalna ograničenja za konkurenciju” na području informacija koje će se razmjenjivati i korištenja podataka o potrošačima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU