Francuski 35-satni radni tjedan za njemački Daimler je prošlost

13.08.2015. 13:52 / Izvor: Poslovni dnevnik
Francuski 35-satni radni tjedan za njemački Daimler je prošlost

Zakon o 35 radnih sati na tjedan donijet je još 2000. godine, a svaka sljedeća vlada ga je oslabila što su iskoristili poslodavci.

Njemački Daimler posljednja je u nizu kompanija koja će jedinstveni francuski zakon o 35-satnom radnom tjednu učiniti tek mrtvim slovom na papiru. Nijemci su započeli pregovore s predstavnicima sindikata u tvornici u Hambachu na sjeveroistoku Francuske, a cilj je razgovora povećati radne sate za 800 radnika na 39 sati između 2016. i 2018. godine.

Daimler je ponudio šest eura za dodatne sate, iako je u Francuskoj zakonski reguliran “minimalac” 9,61 eura, kaže za Bloomberg Patrick Hoszkowicz, predstavnik sindikata CFDT. Osim toga, ako dođe do sporazuma, kompanija će radnicima isplatiti i jednokratni bonus od 1000 eura.

Hoszkowicz smatra kako je ovo način da poslodavac zamrzne plaće bez jamstva da će ih povećati. Daimler je odbio dati više detalja o pregovorima koji bi se trebali zaključiti do rujna. No, ovaj proizvođač automobila nije jedini koji je zakonsku odredbu o 35-satnom radnom tjednu - donijetu još 2000. godine - u praksi doveo u pitanje. Još 2004. radnici u francuskoj tvornici njemačkog Boscha pristali su raditi više bez plaćanja dodatnih sati kako bi spriječili preseljenje tvornice u Češku. Prije pet godina u pogonu General Motorsa radnici su odustali od dijela godišnjeg odmora. No, povećanje radnih sati nije svojstveno samo stranim poslodavcima. Peugoet Citroen te Renault su 2013. sklopili sporazum sa radnicima o povećanju radnih sati. U Renaultovu slučaju, satnica je povećana sa 32 na 35 sati što je ipak u skladu sa zakonom.

Prema podacima Eurostata, Francuzi prosječno tjedno odrade 39,1 sat. Ideja zakona koji je donijela tadašnja socijalistička vlada bilo je stimuliranje otvaranja novih radnih mjesta. No, ekonomski su analitičari podvojeni u mišljenju koliko je zakon u tome uspio, a neki tvrde i da je Francusku učinio nekonkurentnijom.

Svaka sljedeća vlada dijelom je oslabila tu zakonsku odredbu. Suočen s najvišom nezaposlenošću u 18 godina, sadašnji socijalistički predsjednik François Hollande prije dvije godine dodatno je oslabio zakon omogućivši poslodavcima povećanje satnice ako će zadržati radna mjesta. K tome, povećan je i broj godina u kojem se može povećati satnica, sa prethodnih dvije na pet.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU