Grad Mostar u CB-GREEN projektu koji se finanira iz IPA komponente II

30.04.2016. 09:25 / Izvor: Akta.ba
Grad Mostar u CB-GREEN projektu koji se finanira iz IPA komponente II

Ovaj veoma zahtjevan i složen postupak prikupljanja podataka, obrade podataka i uspješne izrade Akcijskog plana, vršen je prema naputku i metodologiji EU - "Vodič-kako izraditi akcijski plan energijski održivog razvoja (SEAP)".

U gradskoj vijećnici Grada Mostaru  jučer, s početkom u 10 sati  održana je prezentacija i  rasprave o izrađenom Akcijskom planu energijski održivog razvoja Grada Mostara za period 2016.-2020.

Izrada Akcijskog plana energijski održivog razvoja za Grad Mostar dio je projekta CB-GREEN prekogranično, zeleno,obnovljivo i energetski učinkovito umrežavanje, koji financira Europska unija u okviru IPA komponente II – Program prekogranična suradnja Hrvatska i Bosna i Hercegovina 2007-2013.

Cilj projekta CB-GREEN je unapređenje sistema upravljanja energijom u lokalnim zajednicama i promoviranje sistema energetske učinkovitosti i održive energije u prekograničnom području kroz zajedničke inicijative partnera iz Hercegovačko-neretvanske županije/kantona i Zadarske županije. Projekt provode Općina Neum, Grad Mostar i Regionalna razvojna agencija za Hercegovinu REDAH iz Bosne i Hercegovine i Grad Zadar, Razvojna agencija Zadarske županije ZADRA NOVA doo i NVO „Eko-Zadar“ iz Hrvatske.

Prezentaciju u Mostaru pripremili su predstavnici i specijalisti tvrtke CETEOR, Sarajevo, koji su zajedno sa radnom grupom iz Grada Mostara  zaduženi za izradu i praćenje provedbe Akcijskog plana energijski održivog razvoja Grada Mostara za period 2016.-2020.

Svim sudionicima današnje prezentacije kao i drugim zainteresiranim bit će poslani radni materijali, te će svi imati priliku dati svoje stručno mišljenje i svoj sud o izrađenom dokumentu. Ovim dokumentom obrađeno je i detaljno proanalizirano trenutno stanje s predloženim mjerama poboljšanja za šest sektora i to:  zgradarstva,  javne rasvjete, prometa, vodo - snabdijevanja, otpada i obnovljivih izvora energije.

Ovaj veoma zahtjevan i složen postupak prikupljanja podataka, obrade podataka i uspješne izrade Akcijskog plana, vršen je prema naputku i metodologiji EU - „Vodič-kako izraditi akcijski plan energijski održivog razvoja (SEAP)“.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU