al
Hammond: Britanski parlament vjerovatno će razmotriti drugi referendum o Brexitu

EU / POLITIKA

Hammond: Britanski parlament vjerovatno će razmotriti drugi referendum o Brexitu

13.04.2019. 10:23 / Izvor: Fena

Britanski ministar finansija Philip Hammond izjavio je u petak kako će ideja o drugom referendumu o Brexitu u određenom momentu biti ponuđena u parlamentu, iako se vlada još protivi bilo kakvom novom plebiscitu.

Hammond je rekao da bi bilo neracionalno održati novi referendum prije 31. oktobra kada Britanija treba napustiti Evropsku uniju.

To je prijedlog koji bi mogao, i svi dokazi ukazuju na to, biti podnesen parlamentu u određenom momentu, izjavio je Hammond novinarima u Wshingtonu gdje prisustvuje sastancima Međunarodnog monetarnog fonda.

Ideja novog referenduma među nekoliko je britanskih alternativa sporazumu premijerke Therese May podnesenom poslanicima na glasanje u prošlom mjesecu, ali koji nije uspio dobiti podršku većine.

Hammond je izjavio da se britanska vlada drži protivljenja svakom novom referendumu. 

"Pozicija vlade nije se promijenila. Vlada se protivi referendumu, i stoga ga neće podržati", izjavio je. 

Brojni poslanici u opozicionoj Laburističkoj stranci, ipak, vrše pritisak na svog čelnika Jeremy Corbyna da u svoje zahtjeve uvrsti novi referendum u njegovim razgovorima s vladom o tome kako da se probije blokada Brexita u parlamentu.

Hammond je također rekao kako očekuje da će vlada i Laburisti postići sporazum u narednih nekoliko mjeseci.

Dodao je da će biti potrebno najmanje šest mjeseci za organiziranje novog referenduma, što znači da bi nedostajalo vremena u okviru novog roka za Brexit od 31. oktobra koji su Britaniji odredili čelnici EU u ovoj sedmici, prenosi Reuters.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

EU