Hammond: Odgoda Brexita ako parlament odbije sporazum premijerke May

07.03.2019. 13:42 / Izvor: Fena
Hammond: Odgoda Brexita ako parlament odbije sporazum premijerke May

Razgovori s Britanijom o sporazumu o razlazu s Evropskom unijom nisu doveli do nikakvih pomaka i nikakvo skoro rješenje nije na pomolu.

Britanija će vjerovatno morati da odgodi svoj odlazak iz Evropske unije ukoliko poslanici odbiju  predloženi vladin sporazum o razlazu tokom glasanja u narednoj sedmici, izjavio je u četvrtak ministar finansija Philip Hammond.

Ukoliko premijerka Theresa May ne uspije u britanskom parlamentu dobiti odobrenje svog sporazuma oi izlasku iz EU, poslanici će tada morati odlučiti da li da odgode Brexit ili da izazovu haos u petoj ekonomiji svijeta napuštajući blok bez postignutog sporazuma.

"Vlada je veoma jasna prema volji parlamenta po tom pitanju. Parlament će glasati da napusti Evropsku uniju bez sporazuma. Veoma sam uvjeren u to", izjavio je Hammond za BBC radio.

Britanija bi trebala napustiti EU za 22 dana, ali ukoliko poslanici odbiju sporazum, to je će dovesti u sumnju kako, kada ili eventualno da li će ikada Britanija učiniti najveći zaokret u vanjskopolitičkoj i trgovinskoj politici u skoro pola stoljeća.

Hammond je upozorio euroskeptične kolege da bi se, ukoliko  odbiju vladin sporazum, mogli suočiti s rizikom tješnjih ekonomskih veza s EU.

"Tada ćemo se naći na nepoznatoj teritoriji gdje bi se konsensuz morao postići u Donjem domu, i to bi neizbježno značilo kompromise. Jedini put za moje kolege da to izbjegnu jeste da glasaju za sporazum", kazao je.   

Poslanici su 15. januara glasali s 432 naprema 202 glasa protiv sporazuma, u najtežem porazu vlade u savremenoj britanskoj istoriji, uglavnom iz brige oko pitanja granice s Irskom i izbjegavanja takozvane "tvrde granice" između Sjeverne Irske, koja ostaje u Ujedinjenom Kraljevstvu, i Republike Irske, koja je članica EU. 

Razgovori s Britanijom o sporazumu o razlazu s Evropskom unijom nisu doveli do nikakvih pomaka i nikakvo skoro rješenje nije na pomolu, saopćili su u srijedu zvaničnici EU.

Britanija želi zakonski obavezujuće promjene u dijelu sporazuma oko irske granice kako bi osigurala da to ne bude neograničeni aranžman i da London ostane blokiran unutar kontinuirane carinske unije s EU.

Direktno upitan da li će napustiti vladu ako se May odluči na razlaz bez sporazuma, Hammond je izjavio: "Uvijek sam govorio kako vjerujem da bi bio veoma loš ishod za Ujedinjeno Kraljevstvo da napusti Evropsku uniju bez sporazuma", prenosi Reuters.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU