Hrvatska među 4 zemlje EU s najvećim rastom zaposlenosti

14.12.2017. 10:05 / Izvor: HINA
Hrvatska među 4 zemlje EU s najvećim rastom zaposlenosti

U Rumunjskoj i Velikoj Britaniji broj zaposlenih zadržao se na razini prethodnog tromjesečja.

Hrvatska je uz Estoniju, Maltu i Bugarsku bila među zemljama Europske unije koje su u trećem tromjesečju zabilježile najveći rast zaposlenosti na tromjesečnoj razini, pokazuje u srijedu objavljeno izvješće europskog statističkog ureda.

U Hrvatskoj je broj zaposlenih u trećem tromjesečju porastao 1,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je uvećan 1,5 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Istu je stopu rasta broja zaposlenih zabilježila i Malta.

Najveći je skok zaposlenosti zabilježila Estonija, za 1,3 posto, a u skupini je još Bugarska s rastom broja zaposlenih na tromjesečnoj razini za jedan posto.

Prema raspoloživim podacima Eurostata pad zaposlenosti na tromjesečnoj razini zabilježile su samo Litva i Poljska, za 0,5 odnosno 0,3 posto.

U Rumunjskoj i Velikoj Britaniji broj zaposlenih zadržao se na razini prethodnog tromjesečja.

Na godišnjoj je razini najveći skok broja zaposlenih u trećem tromjesečju zabilježila Rumunjska, za 5,3 posto.

Slijede Malta sa skokom zaposlenosti za 4,9 posto, Cipar s 3,5 posto i Hrvatska s 3,3 posto, čija je stopa rasta time više nego udvostručena u odnosu na drugo tromjesečje kada je iznosila 1,6 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Na razini EU sezonski prilagođen broj zaposlenih porastao je za 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je uvećan 0,5 posto.

U eurozoni rast je bio ravnomjeran i iznosio je 0,4 posto.

Na godišnjoj razini zaposlenost je u EU u trećem tromjesečju prema sezonski neprilagođenim podacima porasla 1,8 posto, nakon 1,7-postotnog rasta u razdoblju od travnja do lipnja.

U eurozoni stopa rasta također je uvećana za 0,1 postotni bod i iznosila je 1,7 posto.

U Eurostatu procjenjuju da je u trećem tromjesečju u EU zaposleno bilo ukupno 236,3 milijuna građana, najviše otkada su počeli bilježiti taj podatak. Od tog broja na eurozonu otpada 156,3 milijuna zaposlenih, također najviše otkada su ih počeli bilježiti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU