IEA: Obnovljivi izvori trebali bi biti u središtu planova oporavka

21.05.2020. 08:40 / Izvor: seebiz.eu
IEA: Obnovljivi izvori trebali bi biti u središtu planova oporavka

Agencija je prije očekivala da će 2020. biti dobra godina za zelene izvore energije, a u srijedu je snizila dvogodišnju procjenu rasta obnovljivih kapaciteta za gotovo 10 posto.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) pozvala je vlade da čiste izvore energije stave u središte planova oporavka od koronavirusa, predviđajući u ovoj godini manje novih kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, prvi puta u dva desetljeća.

U krizi koja je dovela do pada potražnje za energijom i zaprijetila dubokim gospodarskim padom IEA je upozorila da će mjere izolacije, koje su na vrhuncu zaraze zahvatile više od polovine svjetskog stanovništva, imati "dalekosežne" posljedice

Agencija je prije očekivala da će 2020. biti dobra godina za zelene izvore energije, a u srijedu je snizila dvogodišnju procjenu rasta obnovljivih kapaciteta za gotovo 10 posto, zbog poremećaja u opskrbnom lancu, kašnjenja u gradnji, mjera socijalne distance i izazova u financiranju.

U ažuriranim procjenama predviđa rast ukupne potražnje za energijom iz obnovljivih izvora u ovoj godini, zahvaljujući pojačanoj uporabi u sektoru električne energije.

Dodatni je razlog rekordno, 7-postotno povećanje kapaciteta u 2019. godini, za ukupno 192 GW.

U odnosu na listopad snižena je procjena novih kapaciteta u 2020., na oko 167 GW, što bi predstavljalo pad za 13 posto u odnosu na 2019., ujedno prvi od 2000. godine.

Ukupni će se globalni kapaciteti za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora ipak povećati za šest posto, pri čemu će većinu novih kapaciteta činiti oni koji koriste energiju sunca i vjetra.

I SAD i Kina povećat će kapacitete za obnovljive izvore u ovoj i sljedećoj godini jer kompanije žure okončati projekte prije isteka vladinih poticaja.

IEA je također predviđala "oporavak" u 2021. godini, prema razini iz 2019., budući da će na mrežu priključena biti većina kapaciteta koji su ove godine odgođeni.

Iako su sektori obnovljivih izvora, poput solarnih elektrana, vjetroelektrana i hidroelektrana, u velikoj mjeri i dalje otporni na krizu, tržište biogoriva koja se koriste uglavnom u prometu pretrpjet će "radikalne" promjene, budući da su putovanja zaustavljena, a cijene nafte pale.

Gospodarski pad zadat će ozbiljan udarac transportnim biogorivima, poput etanola i biodizela, koji se uglavnom troše pomiješani s benzinom i dizelom, procjenjuju u IEA-i, predviđajući 13-postotni pad proizvodnje biogoriva za potrebe transporta u 2020. godini.

IEA je pozvala vlade da u sklopu planova gospodarskog oporavka nakon pandemije virusa udvostruče napore na ostvarivanju ciljeva zaštite klime.

Kao primjer navodi zahtjev o 2-postotnom udjelu održivog zrakoplovnog goriva u prijedlogu spašavanja Air France KLM-a.

Upozorava da prognozirani 8-postotni pad globalne emisije ugljičnog dioksida u ovoj godini, najveći od Drugog svjetskog rata, nije razlog za slavlje.

"I prije pandemije stvaranje uvjeta za strukturni pad (emisija) zahtijevalo je daleko brži rast u svim sektorima", navodi se u IEA-inom izvješću.

"Da bismo ponovo ostvarili i premašili stope rasta iz predpandemijskih godina, kreatori politike moraju staviti čiste izvore energije, uključujući obnovljive izvore, i energetsku učinkovitost u samo središte napora za obnovu", naglašavaju u agenciji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU