Italija ne prihvaća uvjete za dodjelu novca iz europskog fonda

EU / EKONOMIJA

Italija ne prihvaća uvjete za dodjelu novca iz europskog fonda

25.03.2020. 10:30 / Izvor: Agencije

Za Italiju je neprihvatljivo da se novac Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM) za ublažavanje koronakrize dodjeljuje uz uvjete, izjavio je u utorak zamjenik ministra gospodarstva Antonio Misiani.

Službeni Rim smatra da se sredstva iz toga fonda trebaju dodjeljivati bez ograničenja i isključivo za ublažavanje ekonomskih posljedica epidemije koronavirusa, rekao je za Reuters Misiani.

Novac bi se također trebao dodjeljivati bez ikakvih uvjeta, prenosi Misiani stav talijanske vlade.

"Jedini prihvatljiv uvjet za korištenje sredstava ESM-a bio bi da ona budu upotrijebljena isključivo za otklanjanje posljedica zdravstvene i ekonomske krize", rekao je Misiani, član demokratske stranke u talijanskoj koalicijskoj vladi.

Italija je zemlja s najviše službeno registriranih slučajeva zaraze u Europi, ukupno 64 tisuće prema najnovijim podacima, a od bolesti je do sada umrlo 6.077 ljudi, više nego u Kini odakle je epidemija krenula.

Talijanska vlada mogla bi se zbog takvog stava sukobiti s pojedinim bogatijim sjevernim članicama eurozone ali i parlamentarnim zastupnicima u samom Rimu, nagađa Reuters.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

EU