Izlazak bez dogovora mogao bi Britance koštati 13 milijardi funti godišnje

27.02.2019. 10:21 / Izvor: SRNA
Izlazak bez dogovora mogao bi Britance koštati 13 milijardi funti godišnje

Britanska vlada objavila je svoju procjenu utjecaja Brexita bez dogovora na poslovanje i trgovinu u kojoj je ocijenila da bi se "cijene neke hrane vjerojatno povećale” te kako bi carinske kontrole mogle tvrtke koštati i 13 milijardi funti godišnje.

U navedenom izvještaju priopćeno je kako postoji "malo dokaza da se tvrtke ozbiljno pripremaju." Međutim, vlada je priopćila kako je poduzela "značajne mjere" kako bi se pripremila za 29. mart - dan mogućeg izlaska bez dogovora.

"Jedan od najvidljivijih načina na koji će Velika Britanija biti pogođena bit će kašnjenje prometa robe preko kanala i opskrba hranom, od čega 30 posto dolazi iz EU", navodi se u izvještaju. 

Ističe se da to ne bi dovelo do pomanjkanja hrane u Britaniji. Izravno će kašnjenjima preko kratkog kanalskog prelaza biti izravno pogođeno manje od jednog na deset prehrambenih artikala.

Mogući poremećaji u prekokanalskoj trgovini "doveli bi do smanjenja dostupnosti i izbora proizvoda", navodi se u dokumentu. 

"U nedostatku drugih vladinih mjera, neke cijene hrane će vjerojatno rasti, a postoji i rizik da bi ponašanje potrošača moglo dovesti do nestašice pojedinih proizvoda u ovom scenariju", priopćili su.

Napomenuli su kako mnoge kompanije, od februara 2019. godine, u industriji opskrbe hranom nisu spremne na scenarij Brexita bez dogovora.

Ponovljena analiza pokazala je da bi u slučaju Brexita bez dogovora britansko gospodarstvo moglo pasti između 6,3 i devet posto u idućih 15 godina.

U izvještaju stoji kako će gospodarski najgore pogođena područja u slučaju Brexita bez dogovora biti sjeveroistok, smanjenjem od 10,5 posto, Sjeverna Irska, za 9,1 posto, Škotska, za osam posto te Wales, za 8,1 posto.

U tom priopćenju se navodi kako je nešto više od dvije trećine vladinih najkritičnijih pripremih projekata – ukupno manje od 85 posto – na putu da budu dovršeni na vrijeme do 29. marta.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU