Izvanredne mjere ne smiju biti protivne načelima i vrijednostima EU-a

01.04.2020. 10:47 / Izvor: HINA
Izvanredne mjere ne smiju biti protivne načelima i vrijednostima EU-a

Od najveće je važnosti da izvanredne mjere koje zemlje članice poduzimaju u borbi protiv pandemije koronavirusa budu u skladu s temeljnim načelima i vrijednostima EU-a.

Od najveće je važnosti da izvanredne mjere koje zemlje članice poduzimaju u borbi protiv pandemije koronavirusa budu u skladu s temeljnim načelima i vrijednostima EU-a, izjavila je u utorak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

"Živimo u izvanrednim vremenima i vlade u načelu moraju imati potrebne alate za brzo i učinkovito djelovanje kako bi zaštitile zdravlje naših građana", kaže se u izjavi predsjednice Komisije.

Von der Leyen dodaje da je pri tome "od najveće važnosti da izvanredne  mjere nisu na štetu temeljnih načela i vrijednosti zapisanih u Ugovorima EU-a".

U toj izjavi predsjednica EK nije se referirala izrijekom ni na jednu članicu ponaosob, ali ju je objavila nakon što je u ponedjeljak mađarski parlament izglasao zakon koji vladi daje izvanredne ovlasti bez ograničenja roka.

Taj zakon predviđa  kaznu zatvora do pet godina za širenje "lažnih vijesti" o virusu ili mjerama vlade, a za to se redovito optužuju neovisni mediji.

Zakon omogućuje vladi da zemljom upravlja uredbama, što oporba napada i tvrdi da je riječ o suspenziji parlamenta. Uz to ne predviđa rok do kada će vrijediti.

"Demokracija ne može funkcionirati bez slobodnih i neovisnih medija. Poštovanje slobode izražavanja i pravna sigurnost bitni su u ovim nesigurnim vremenima. Sada je važnije no ikad da novinari mogu obavljati svoj  posao slobodno i precizno kako bi se se suprotstavili dezinformacijama i osigurali da naši građani imaju pristup ključnim informacijama", ističe von der Leyen.

Ona dodaje da izvanredne mjere moraju biti vremenski ograničene onoliko koliko je to potrebno i biti strogo proporcionalne. Također te mjere moraju biti predmetom redovite provjere.

Ursula von der Leyen najavljuje da će Komisija pozorno pratiti primjenu izvanrednih mjera u svim zemljama članicama u suradnji s njima. 

"Moramo raditi svi zajedno na rješavanju ove krize. Na tom putu, poštivat ćemo naše europske vrijednosti i ljudska prava. To je ono što mi jesmo i za što se zauzimamo", istaknula je predsjednica Komisije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU