Janez Lenarčič slovenski kandidat za člana Europske komisije

EU / POLITIKA

Janez Lenarčič slovenski kandidat za člana Europske komisije

18.07.2019. 12:44 / Izvor: Fena

Slovenska vlada u četvrtak je za člana nove Europske komisije iz Slovenije i službeno kandidirala pravnika i diplomata Janeza Lenarčiča, trenutno na dužnosti veleposlanika pri EU u Bruxellesu, kojega je dan ranije predložio premijer Marjan Šarec, čime je izazvao nezadovoljstvo u dijelu svoje koalicije.

"Vlada je odlučila da za u Europsku komisiju predloži Janeza Lenarčiča koji je iskusan kandidat s vrhunskim referencama s područja međunarodnih i europskih pitanja, a ispunjava i sve zahtijevane kriterije", objavila je vlada na Twitteru.

Janez Lenarčič, 52-godišnji diplomirani pravnik koji govori engleski i francuski jezik, zaposlio se na ministarstvu vanjskih poslova odmah nakon diplome. Prije dužnosti veleposlanika u Bruxellesu bio je na raznim dužnostima u diplomaciji, a prije 11 godina jedno vrijeme i državni tajnik za europske poslove.

Lenarčič je izbor predsjednika vlade Marjana Šareca, koji je svoju odluku o tome objavio u srijedu, izazvavši neslaganje u dijelu svoje lijevo-liberalne koalicije, osobito kod Socijalnih demokrata (SD) koji su se nadali da će biti predložena njihova europarlamentarka Tanja Fajon, koja je na osvojila svoj treći uzastopni mandat na svibanjskim izborima za Europski parlament, prenosi Hina.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

EU