Još neizvjesno postizanje koalicijskog sporazuma u Njemačkoj

07.02.2018. 13:00 / Izvor: Fena
Još neizvjesno postizanje koalicijskog sporazuma u Njemačkoj

Pokušaj Merkel da sastavi vladu s dvije manje stranke propali su u novembru.

Konzervativci njemačke kancelarke Angele Merkel i Socijaldemokrati (SPD) lijevog centra i danas će ponovo pokušati da postignu dogovor o formiranju nove koalicijske vlade nakon što su pregovori potrajali cijelu noć.

Nema nikakvog nagovještaja skorog okončanja razgovora između konzervativnog bloka kancelarke Merkel i SPD-a, otprilike 23 sata nakon što su stranački čelnici objavili da pregovori ulaze u posljednji krug. Sastanak u Berlinu između Merkel i italijanskog premijera, prvobitno zakazan za vrijeme ručka, odgođen je za kasne popodnevne sate.

"Napredak u razgovorima je spor. Niko ne zna kako će se ovaj dan nastaviti", objavio je Ralf Stegner, zamjenik čelnika Socijaldemokrata, na Twitteru.

Ukoliko se sporazum i postigne, to neće donijeti trenutni kraj političkog vakuma nakon općih izbora u Njemačkoj održanih 24. septembra prošle godine. Njemačka je već postavila rekord najdužeg perioda bez vlade u vremenu nakon Drugog svjetskog rata.  

Svaki sporazum bit će predan na glasanje više od 460.000 članova SPD-a, u procesu koji bi trebao potrajati sedmice. Mnogi članovi stranke skeptični su nakon njenog katastrofalnog izbornog rezultata, koji je uslijedio nakon četiri godine vladavine "velike koalicije" u okviru koje je ta stranka bila manji partner konzervativcima kancelarke Merkel.

Nepostizanje sporazuma, ili njegovo odbijanje među članovima SPD-a, doveli bi do stvaranja manjinske vlade s Merkel na čelu ili sazivanja novih izbora, kao jedine dvije realne opcije.

Pokušaj Merkel da sastavi vladu s dvije manje stranke propali su u novembru. Čelnik Socijaldemokrata Martin Schulz, koji je ranije odbacivao obnavljanje koalicije dvije najveće njemačke stranke, otada je promjenio kurs, prenosi Associated Press.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU