Josep Borrell: Evropska unija podržala je zapadni Balkan kao najbližeg partnera

10.11.2020. 13:17 / Izvor: Fena
Josep Borrell: Evropska unija podržala je zapadni Balkan kao najbližeg partnera

Zapadni Balkan je u srcu Evrope, a budućnost zemalja tog regiona je u Evropskoj uniji.

Zapadni Balkan je u srcu Evrope, a budućnost zemalja tog regiona je u Evropskoj uniji i zbog toga je naš angažman u tom smislu bio i ostao toliko snažan, kazao je danas u obraćanju okupljenima na Samitu o zapadnom Balkanu u Sofiji visoki predstavnik Evropske unije Josep Borrell.

Kako je istaknuo, zajednički interes je integrirati zapadni Balkan i poboljšati prosperitet država, vladavinu prava i sigurnost. Podsjetio je da je postoje zajednički izazovi na koje se traži i zajednički odgovor, a za primjer je naveo upravo aktuelnu pandemiju koronavirusa Covid-19.

Od samog početka pandemije, Evropska unija podržala je zapadni Balkan kao najbližeg partnera, kaže Borrell, pružanjem finansijske podrške za osiguravanje medicinske opreme i uključivanjem regije u zajednički mehanizam nabavke EU.

"Sada se također fokusiramo na oporavak, dajući dugoročnu i održivu podršku regionu kroz Ekonomski i investicijski plan Evropske unije koji je nedavno odobrila Evropska komisija", kazao je Borrell.

Dodao je da su svi upoznati s tim koliko EU cijeni zajedničko tržište jer je to jedno od najvažnijih bogatstava EU, a uoči ovog samita ga je, napominje, impresionirao rad na stvaranju zajedničkog tržišta za zapadni Balkan, otključavanju ekonomskog potencijala regije i čineći regiju ekonomski sposobnom za pridruživanje EU.

U svemu tome ne smije se zaboraviti, podvukao je, da oporavak mora biti održiv i socijalno pravedan, a to znači težiti zelenom ekonomskom oporavku i digitalnoj transformaciji ekonomije i društva zbog čega su Ekonomski i investicijski plan i Zelena agenda za zapadni Balkan usmjereni na moderna, okolišno prihvatljiva ulaganja.

"To također znači da ulaganja moraju biti podržana temeljnim reformama koje su potrebne na evropskom putu. Svaki partner u regiji zna što treba učiniti. Sada je, također, uz dobrodošlu odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, vrijeme da se održi pozitivan zamah i nastavi raditi", stava je Borrell.

Kazao je da je saradnja, kao što se to radi unutar EU, najbolji način za prevladavanje naslijeđa prošlosti i izgradnju bolje budućnosti što bi bio jasan signal budućim generacijama da se ozbiljno razumiju njihove težnje za mirnim, pravednim i prosperitetnim društvima.

Kako je zaključio u obraćanju na Samitu o zapadnom Balkanu visoki predstavnik EU Josep Borrell, današnji skup dobra je prilika da se razgovara o tome kako se može praktično i konkretno doprinijeti da težnje mladih postanu stvarnost.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU