Juncker: Jednostavnije je odgonetnuti sfingu nego britanski parlament

EU / POLITIKA

Juncker: Jednostavnije je odgonetnuti sfingu nego britanski parlament

02.04.2019. 12:11 / Izvor: Fena

 Čelnik izvršnog organa EU, Evropske komisije, Jean-Claude Juncker izjavio je u ponedjeljak da će Britanija morati da učestvuje u evropskim izborima ukoliko ostane članica EU nakon 12. aprila.

Britanija će ili morati da napusti EU 12. aprila ili će podnijeti alternativni plan, koji - ukoliko odluči da ne odustane od Brexita - vjerovatno uključuje povlačenje iz bloka, znatno iza izbora za Evropski parlament od 23. do 26. maja.  

Neki britanski poslanici sugeriraju da bi Velika Britanija mogla ostati duže u EU bez učešća u evropskim izborima. Juncker je, međutim, izjavio u njemačkom gradu Saarbrueckenu da "ukoliko Britanija ne napusti EU do 12. aprila, i ukoliko dođe do produženja, Britanija onda mora učestvovati u evropskim izborima".

"To stoji u sporazumu. Ono što ja želim drugo je pitanje", kazao je.

Juncker je također izjavio kako je došlo vrijeme da Britanski parlament artikulira šta želi s Brexitom - i istaknuo je da je jednostavnije odgonetnuti mitsku sfingu nego britanske poslanike.

Nakon što su tri puta odbacili sporazum premijerke May o razlazu s EU, britanski poslanici danas održavaju niz glasanja u pokušaju da dođu do  mutne predodžbe kako da ostvare većinski stav.

Juncker je izjavio u govoru parlamentu njemačke savezne države Saarland kako "mi sada znamo šta Britanski parlament ne želi, ali nismo čuli šta on želi. Sfinga je otvorena knjiga u poređenju s Britanskim parlamentom".

"Upravo sada moramo razgovarati sa sfingom. Dosta više duge šutnje", kazao je čelnik Evropske komisije, prenosi Associated Press.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

EU