Kipar traži pomoć Rusije da bi izbjegao bankrot

20.03.2013. 10:39 / Izvor: Fena
Kipar traži pomoć Rusije da bi izbjegao bankrot

Kiparski ministar finansija Mihalis Saris zatražiće danas pomoć Rusije, nakon što je parlament njegove zemlje odbacio uslove paketa pomoći Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, koji predviđaju uvođenje poreza na bankarske depozite.

Kiparski ministar finansija Mihalis Saris zatražiće danas pomoć Rusije, nakon što je parlament njegove zemlje odbacio uslove paketa pomoći Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, koji predviđaju uvođenje poreza na bankarske depozite. Saris će se sastati s ruskim kolegom Antonom Siluanovim u pokušaju da ublaži i produži rok otplate kredita koji je Kipar dobio od Rusije 2011. godine, i čija je vrijednost 2,5 milijardi eura, prenosi France Presse.

Njegova posjeta dolazi samo dan nakon što su kiparski parlamentarci odbacili nepopularnu mjeru uvođenja jednokratne stope poreza od 9,9 posto na bankarske depozite, što je uslov za dobijanje paketa pomoći od 10 milijardi eura.

Kiparske banke su u velikoj mjeri bile izložene negativnom uticaju grčke dužničke krize, a njihova teška situacija je učinila da se zemlja nađe na ivici bankrota. Kipru je sada potreban alternativni plan, a jedan od njih bi mogao biti okretanje Rusiji.  Rusi drže između trećine i polovine svih kiparskih depozita, a procjenjuje se da ruske banke i kompanije imaju na ostrvu 31 milijardu dolara.

Lokalni mediji spekulišu da bi jedan od prijedloga u Moskvi mogao biti poziv ruskom gasnom gigantu Gazpromu da dođe na Kipar i da ubrizga sredstva u kiparske banke, u zamjenu za dobijanje prava na istraživanje kiparskih podvodnih energetskih nalazišta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU