Le Drian: EU i SAD trebaju "pauzu" u carinskim nesuglasicama

18.01.2021. 09:43 / Izvor: Agencije
Le Drian: EU i SAD trebaju 'pauzu' u carinskim nesuglasicama

Šesnaestogodišnji spor zbog avionskih subvencija pod administracijom Donalda Trumpa postao je još teži, proširivši se na druge proizvode i sektore.

Evropska unija i SAD trebaju "pauzu" u svojim dugotrajnim carinskim nesuglasicama koja bi dopustila rješavanje te problematike, predložio je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian.

Šesnaestogodišnji spor zbog avionskih subvencija pod odlazećom administracijom Donalda Trumpa postao je još teži, proširivši se na druge proizvode i sektore.

Prijedlog Francuske dolazi nekoliko dana uoči inauguracije novog američkog predsjednika Joea Bidena, prenosi Hina.

"Pitanje koje muči sve je povećanje cijena i poreza na čelik, digitalnu tehnologiju, Airbus i, posebno, na naš vinski sektor", rekao je Le Drian u intervjuu za Journal du Dimanche.

Washington najavio nove carine

"Ako možemo pronaći brzi način da riješimo ovaj spor s Evropom i Francuskom, bio bi to korak naprijed… Moglo bi potrajati, no u međuvremenu, uvijek možemo narediti pauzu", dodao je.

Krajem prošle godine Washington je najavio nove carine na dijelove aviona, vino, konjak i rakije iz Francuske i Njemačke, dodavši ih na dugački popis proizvoda EU-a, koji su od 2019. godine predmet 25-postotnih carina.

SAD kaže da je potez odmazda za carine koje je Unija nametnula u novembru, a koje smatraju neopravdanima i nepravedno izračunatima.

Najnovije carine stupaju na snage nekoliko dana nakon završetka Trumpovog mandata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU