London od 1. rujna neće sudjelovati na većini sjednica EU-a

EU / POLITIKA

London od 1. rujna neće sudjelovati na većini sjednica EU-a

21.08.2019. 13:58 / Izvor: HINA

Britanski predstavnici od 1. rujna više neće sudjelovati na većini sjednica Europske unije, osim na onima koje se "tiču nacionalnog interesa", kao što je sigurnost, priopćilo je u utorak ministarstvo za brexit, planiran 31. listopada.

Vlada ocjenjuje da će tako imati više vremena da se usredotoči na brexit. Premijer Boris Johnson će ipak i ubuduće sudjelovati na sastancima Europskog vijeća, dodaje ministarstvo u priopćenju.

"Mnoge rasprave na tim sjednicama EU-a bit će posvećene Uniji kada Ujedinjeno Kraljevstvo već bude izašlo iz bloka", obrazložilo je ministarstvo. "Predstavnici koji više neće morati sudjelovati na sjednicama moći će se bolje usredotočiti na naše neposredne nacionalne prioritete", dodaje.

London je ustvrdio da ova odluka "nipošto ne ide za tim da ometa rad EU-a", dodajući da će "britanski glas biti delegiran na način da neće kočiti tekuće poslove ostalih 27 članica".

"Odsad ćemo ići samo na sjednice koje su doista važne i više ćemo nego prepoloviti naše sudjelovanje, čime ćemo uštedjeti stotine sati", rekao je ministar za brexit Steve Barclay. Odluke ćemo donositi za svaki slučaj pojedinačno, dodao je.

Boris Johnson koji je krajem srpnja preuzeo dužnost premijera od Therese May, rekao je da je spreman izaći iz EU-a 31. listopada s dogovorom ili bez njega. EU je više puta isticao da neće ponovo pregovarati o dogovoru o brexitu koji je postigao s May.

No vrijeme odmiče i Johnson u srijedu dolazi u Berlin, a u četvrtak u Pariz kako bi se sastao s kancelarkom Angelom Merkel i s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom ne bi li ih pridobio za svoj plan o brexitu prije summita G7 u Biarritzu, na jugozapadu Francuske, krajem tjedna.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

EU