Macron: Brexit ne smije razjediniti Europu

29.08.2018. 10:23 / Izvor: HINA
Macron: Brexit ne smije razjediniti Europu

Macron je prve godine svoje vladavine održavao odnose s nekonvencionalnim čelnicima poput Donalda Trumpa i Vladimira Putina.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak je naglasio da je očuvanje jedinstva Europske unije važnije od bliskog odnosa s Velikom Britanijom nakon brexita te je osudio “agresivni” izolacionizam američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Macron, koji se tijekom ljetnih praznika susreo s britanskom premijerkom Theresom May s kojom je razgovarao o izlasku njezine države iz Europske unije, istaknuo je da želi postići dogovor o brexitu do kraja godine.

"Francuska želi zadržati snažan, poseban odnos s Londonom, no ne ako je cijena toga razjedinjenje Europske unije", poručio je francuski čelnik na skupu francuskih veleposlanika.

Rekao je kako je brexit “suveren izbor koji se treba poštovati, no koji ne smije biti na štetu cjelokupnosti Europske unije”.

U sat i pol dugom govoru u kojem je ocrtao svoje diplomatske prioritete za nadolazeću godinu francuski čelnik nije značajno odstupio od svoje dosadašnje politike, no strastveno je govorio o “krizi multilateralizma” i potrebi da Europa postane “suverena”.

Macron je pozvao Europu da bude “trgovinska i ekonomska sila” koja brani svoje strateške interese i financijsku neovisnost alatima kojima se mogu nadvladati američke sankcije.

"Multilateralizam prolazi kroz veliku krizu koja je u koliziji sa svom našom diplomatskom aktivnošću, najviše zbog američke politike", rekao je francuski predsjednik.

"Čini se da partner s kojim je Europa izgradila poslijeratni ustroj okreće leđa zajedničkoj povijesti", dodao je.

Macron je prve godine svoje vladavine održavao odnose s nekonvencionalnim čelnicima poput Donalda Trumpa i Vladimira Putina, zbog čega je djelovao angažirano na svjetskoj sceni, no često je radio neobavezno i pokušavao je biti posrednik bez da ikog razljuti.

Taj je pristup testiran nakon što je Trump iznenadio Macrona i druge saveznike povlačenjem SAD-a iz Pariškog klimatskog sporazuma, uvođenjem sankcija Iranu i carina na europski čelik i aluminij.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU