May: EU neće ponuditi Britaniji "bolji sporazum" o Brexitu

24.11.2018. 09:33 / Izvor: Fena
May: EU neće ponuditi Britaniji 'bolji sporazum' o Brexitu

Odbila je reći da li će Britaniji biti bolje izvan EU, navodeći samo da će biti "drugačije".

Britanska premijerka Theresa May izjavila je u petak da Ujedinjeno Kraljevstvo neće dobiti "bolji sporazum" ukoliko poslanici odbace sporazum koji je ona postigla s blokom.

Ona je izjavila za BBC da će biti "više podjela i neizvjesnosti" ukoliko parlament glasa protiv sporazuma u ovom mjesecu.

Odbila je reći da li će Britaniji biti bolje izvan EU, navodeći samo da će biti "drugačije".

Samit čelnika EU o odobrenju sporazuma u nedjelju bit će održan uprkos "neriješenom" pitanju Gibraltara.

Španija je zatražila promjene u posljednji minut u sporazumu, dok ne dobije uvjeravanja o prekomorskoj britanskoj teritoriji, iako nijedna zemlja ne može blokirati sporazum o povlačenju Britanije u ovoj fazi. 

Premijerka se obratila BBC-ju kako bi branila sporazum kojem se protive laburistički i brojni torijevski poslanici.

Ona je izjavila kako joj je posao da uvjeri poslanike da je podrže, ali također i da pojasni dobrobit sporazuma za građane.

Upitana šta će se desiti ukoliko poslanici odbiju sporazum, ona je kazala da će biti "još podjela i neizvjesnosti" dok ljudi koriste priliku da "zaustave i ometu Brexit".

"S moje tačke gledišta, nema govora o "ne Brexitu" jer vlada treba da realizira ono što su građani izglasali na referendumu u 2016. godini", kazala je.

"Ako se obratimo Evropskoj uniji i kažemo: "Narodu se ne dopada sporazum, možemo li dobiti drugi?, ne vjerujem da će nam oni odgovoriti: "U redu, dat ćemo vam bolji sporazum" , kazala je May.

Upitana da li će Britaniji biti bolje izvan EU nego da ostane u njoj, ona je istaknula da, poput nekoga ko je glasao za ostanak u bloku, nikada nije rekla da će se "nebo obrušiti na nas" ukoliko dođe do Brexita.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU