Melescanu: EU također ima koristi od procesa proširenja na Zapadnom Balkanu

11.03.2019. 13:43 / Izvor: Fena
Melescanu: EU također ima koristi od procesa proširenja na Zapadnom Balkanu

Naveo je da je politika proširenja također bila među prioritetima u mandatima Bugarske, Austrije i sada Rumunije na čelu Vijeća EU.

Rumunija kao predsjedavajuća Evropske unije snažno promovira proširenje EU, koje ostaje jedna od najuspješnijih politika Europske unije i važan prioritet na evropskoj agendi s velikim potencijalom za jačanje europskog projekta, izjavio je u intervjuu za portal European Western Balkans (EWB) rumunski ministar vanjskih poslova Teodor Meleșcanu, čija je zemlja početkom godine po prvi put preuzela šestomjesečno predsjedavanje EU-om

Po njegovim riječima, u sadašnjem evropskom kontekstu obilježenim procesom Brexita i evropskim izborima, nakon čega slijedi početak novog institucionalnog ciklusa EU, te imajući na umu izazove s kojima se Unija suočila tokom proteklih godina, politika proširenja ostala je ključna investicija u stabilnost i sigurnost čitavog evropskog kontinenta.

Prošle godine, Komisija je objavila svoju Strategiju proširenja, potvrđujući angažman EU za ovu politiku i njen strateški značaj za Uniju, što je kasnije potvrđeno zaključcima Vijeća o proširenju, usvojenim u junu 2018. godine.

Naveo je da je politika proširenja također bila među prioritetima u mandatima Bugarske, Austrije i sada Rumunije na čelu Vijeća EU.

Ovaj pozitivni kontekst, zajedno sa interesom i Evropske komisije i ESVD - kvalifikovanje regiona kao glavnog prioriteta EU, doprinio pozitivnom razvoju događaja i generiranju uspješnih priča. Nedavno stupanje na snagu Prespanskog sporazuma bio je opipljiv dokaz transformativnog učinka EU u regionu.

"Takvi konkretni koraci su dokaz da je proširenje i dalje od koristi EU. Uprkos izazovima koji se mogu pojaviti, dodatna vrijednost procesa proširenja ne važi samo za države koje se pridružuju Evropskoj uniji - koje prolaze kroz proces demokratske transformacije, jačaju svoje institucije i moderniziraju svoja društva - već i za Uniju - koja postaje prošireni prostor zajedničkih vrijednosti i jači globalni akter. To, međutim, ne znači da će Rumunija odustati od svoje principijelne pozicije u pogledu potrebe da kandidati u potpunosti poštuju pristuptne kriterije. U stvari, cilj ovog sveobuhvatnog procesa je da promoviše istinska evropska društva u smislu vrijednosti i principa, što omogućava proširenje područja stabilnosti i prosperiteta na korist sadašnjih i budućih članica EU", kazao je Meleșcanu za portal EWB.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU