Merkel: Budućnost Njemačke je neraskidivo vezana za Evropu

02.01.2018. 08:50 / Izvor: Fena
Merkel: Budućnost Njemačke je neraskidivo vezana za Evropu

Njemačka kancelarka Angela Merkel će u svojoj novogodišnjoj poruci reći da će pitanje evropske saradnje biti odlučujuće za naredne godine.

Njemačka kancelarka Angela Merkel će u svojoj novogodišnjoj poruci reći da će pitanje evropske saradnje biti odlučujuće za naredne godine, prenosi AFP.

Kako je navedeno u saopćenju uoči televizijskog obraćanja, Merkel će reći da 27 država članica Unije moraju biti više nego ikad uvjerene da grade zajednicu.

"Za Njemačku je budućnost neraskidivo vezana za budućnost Evrope", smatra Merkel koja će izraziti nadu da će s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom zajednički raditi u budućnosti.

"Pitanje je da li mi Evropljani možemo biti čuvari naših vrijednosti među nama i među drugima sa samopouzdanjem i solidarnošću", istaknut će Merkel koja se suočava s teškim pregovorima o formiranju nove koalicije nakon jesenjih izbora.

Evropa, po njoj, mora biti ekonomski snažna i pravedna, i biti u stanju zaštiti svoje granice i građane.

"Svijet nas neće čekati. Moramo napraviti uvjete da Njemačka napreduje narednih 10 do 15 godina", reći će Merkel u novogodišnjoj poruci.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU