Merkel: Svladavanje posljedica krize prioritet njemačkog predsjedanja EU-om

19.06.2020. 10:34 / Izvor: HINA
Merkel: Svladavanje posljedica krize prioritet njemačkog predsjedanja EU-om

Ona je u svom govoru kritizirala ponašanje članica EU-a na početku izbijanja pandemije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u četvrtak Europsku uniju, tijekom svog obraćanja Bundestagu povodom preuzimanje predsjedanja Njemačke Vijećem EU-a, na više zajedništva te je kritizirala ponašanje unutar Unije tijekom koronakrize.

"Mi s jedne strane moramo prevladati posljedice krize, ali istodobno Europu učiniti otpornijom i spremnijom za buduće izazove. Mi preuzimamo odgovornost u razdoblju u kojem EU stoji pred najvećim izazovom svoje povijesti", rekla je Merkel.

Ona je objasnila kako je zajedništvo unutar EU-a sada "važnije nego ikada" i kako zajednički cilj sada mora biti savladavanje krize i to "zajednički, održivo i orijentirano prema budućnosti".

"Upravo to će biti misao vodilja našeg predsjedanja", rekla je Merkel.

Nerazumno ponašanje

Ona je u svom govoru kritizirala ponašanje članica EU-a na početku izbijanja pandemije.

"Pandemija nam je pokazala da je Europa ranjiva. Prvi refleksi na izbijanje pandemije, pa i njemački, su bili nacionalni, a ne europski", rekla je Merkel i dodala kako je takvo ponašanje bilo "nerazumno".

"Niti jedna zemlja ne može sama i izolirana savladati ovu krizu", rekla je Angela Merkel u obraćanju Bundestagu povodom preuzimanja predsjedništva Vijećem EU-a.

Ona je objasnila da će savladavanje posljedica krize biti jedna od najvažnijih zadaća predstojećeg šestomjesečnog predsjedanja.

Suprotstaviti se autoritarnim snagama

Njemačka kancelarka je EU pozvala da krizu iskoristi za provođenje važnih reformi, što je važno ne samo za Europu nego i za cijeli svijet.

"Kako će Europa prevladati krizu o tome ovisi i blagostanje njezinih građana i njezina uloga u svijetu", rekla je Merkel.

Ona je branila i paket pomoći EU-a za obnovu nakon koronakrize i zaključila kako se radi i o programu protiv političkog radikaliziranja.

"Mi ne smijemo biti naivni: antidemokratske sile, radikalne, autoritarni pokreti samo čekaju na gospodarske krize kako bi ih politički zloupotrijebile", rekla je Merkel.

Kina kao strateški partner

Njemačka kancelarka je naglasila i potrebu jačanja Europske unije na globalnom planu i pritom izričito spomenula Kinu kao "strateškog partnera" te se založila za "otvoreni dijalog" s Pekingom.

"Posebice kada je riječ o našim strateškim partnerima poput Kine je važno da EU govori jednim glasom svih 27 članica, jer samo tako možemo obraniti naše interese", rekla je njemačka kancelarka i najavila kako će samit EU-Kina, koji je trebao biti održan u rujnu ali je zbog pandemije koronavirusa odgođen, biti "naknadno održan".

U vanjskopolitičke prioritete šestomjesečnog predsjedanja Merkel je uvrstila i Afriku.

"Posebno u ovom trenutku svijetu je potreban jaki glas Europe kad je u pitanju zaštita ljudskog dostojanstva, demokracije i slobode", zaključila je Merkel.

Njemačka 1. srpnja od Hrvatske preuzima šestomjesečno predsjedanje Vijećem EU. Od zemlje koja predsjeda se očekuju važni impulsi i inicijative na razini čitave EU.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU