Mišljenje Evropske komisije vraća fokus Evropske unije na BiH

EU / POLITIKA

Mišljenje Evropske komisije vraća fokus Evropske unije na BiH

01.07.2019. 12:55 / Izvor: Akta.ba

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je danas u Sarajevu sa Radnom grupom za područje zapadnog Balkana (COWEB) i upoznao ih sa trenutnom političkom situacijom u BiH i sa realizacijom evropskih ciljeva Bosne i Hercegovine.

Rekao je da Mišljenje Evropske komisije predstavlja važan korak u procesu evropskih integracija BiH, kao i da će očekivani  kandidatski status biti najbolja poruka i podrška za provođenje daljnjih reformi i implementaciju preporuka iz Mišljenja.

Predsjedavajući Zvizdić je jasno naglasio da su EU integracije bile i ostale jedan od dva najvažnija vanjskopolitička cilja BiH te da će Vijeće ministara BiH nastaviti raditi na realizaciji zadataka koji su navedeni u Mišljenju Evropske komisije.

U obraćanjima, predstavnici COWEB-a su istaknuli da je BiH ostvarila napredak i da je zbog te činjenice dobila Mišljenje Evropske komisije koje vraća  fokus Evropske unije na BiH. Rekli su da perspektiva Zapadnog Balkana predstavlja veliki potencijal za Evropsku uniju i da je Mišljenje Evropske komisije jasan pokazatelj da Evropa želi vidjeti BiH u agendi proširenja.

Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio predstavnicima Rumunije na očuvanju perspektive proširenja na Zapadni Balkan i na uspješnom i kvalitetnom predsjedavanju  Evropskom unijom.

On je čestitao Finskoj preuzimanje predsjedavanja Evropskom unijom i izrazio očekivanje za otvaranje novih pozitivnih perspektiva za Bosnu i Hercegovinu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

EU