Mogherini: EU predana demokratiji kao temeljnom pravu svakog ljudskog bića

EU / POLITIKA

Mogherini: EU predana demokratiji kao temeljnom pravu svakog ljudskog bića

14.09.2019. 10:28 / Izvor: Fena

Potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini izjavila je u petak povodom Međunarodnog dana demokratije da Evropska unija potvrđuje svoju predanost demokratiji kao temeljnom pravu svakog ljudskog bića.

"Svaka žena i svaki muškarac moraju uživati slobodu učešća u političkom, ekonomskom i društvenom životu svoje zemlje. Niko ne treba strepiti od izražavanja svojih stavova, mirnih demonstracija, izlaska na izbore ili očekivanja pravednih i inkluzivnih politika od vlasti. Demokratija može funkcionirati samo uz zagarantovano učešće i povjerenje između demokratskih državnih institucija, vlasti i građana", navela je Mogherini.

Dodala je da se u Evropi i drugdje u svijetu bilježi se porast uskraćivanja građanskih sloboda i različitih vrsta manipulacija i dezinformacija, posebno tokom izbornih kampanja.

Mogherini je istakla da brojni pro-demokratski pokreti i zviždači ostaju na čelu napora u zalaganju za demokratiju i traženju svojih građanskih i političkih prava, te da su njihova hrabrost i odlučnost primjer i inspiracija svima nama. 

"Kroz svoje vanjsko djelovanje, Evropska unija pruža podršku partnerskim zemljama da uspostave i sačuvaju participativne, reprezentativne i odgovorne demokratske i izborne institucije. Pomoć Evropske unije za izborne procese u posljednjih pet godina iznosila je više od 250 miliona eura, osiguravajući izgradnju kapaciteta, tehničku i materijalnu podršku izbornim procesima u 50 zemalja", kazala je Mogherini, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

EU