al
Mogherini kaže da EU želi jačati suradnju s Kinom

EU / EKONOMIJA

Mogherini kaže da EU želi jačati suradnju s Kinom

20.03.2019. 11:47 / Izvor: HINA

Europska unija želi jačati suradnju s Kinom, koju smatra strateškim partnerom, izjavila je u ponedjeljak u Bruxellesu visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

"Europska unija je spremna jačati suradnju s Kinom. Kina je vodeća globalna sila, politički i ekonomski i za EU je ona strateški partner", izjavila je Mogherini nakon sastanka s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yiem.

Wang Yi je u ponedjeljak sudjelovao na neformalnom radnom ručku s ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU-a koji su se okupili na svom redovitom mjesečnom sastanku. Sastanak s Yiem je poslužio i kao priprema za predstojeći summit EU-Kina 9. travnja.

"Ovo je prvi put da kineski ministar vanjskih poslova sudjeluje na Vijeću za vanjske poslove i vjerujem da to samo za sebe govori o stanju odnosa i intenzitetu naše razmjene i suradnje, koja je sada dosegnula, rekla bih, dosad nezabilježenu razinu", rekla je Mogherini.

Dodala je da odnosi EU-a i Kine ne mogu biti prikazani u crno-bijeloj tehnici, da su oni gospodarski takmaci, ali da se nada da će se suradnja dalje razvijati.

Ministar Wang Yi je rekao kako očekuje "toplo proljeće" u odnosima s EU-om. 

Wang ističe da EU i Kina imaju više zajedničkog nego različitog, navodeći deset točaka u kojima se slažu, od potpore multilateralizmu, zauzimanja za otvoreno gospodarstvo i protivljenja protekcionizmu, jačanja Svjetske trgovinske organizacije do mirnog rješavanja sporova, protivljenja širenju naoružanja, borbi protiv terorizma i klimatskih promjena.

Hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić, koja sudjeluje na sastanku vanjskih poslova zemalja članica EU-a, rekla je da je Kina "strateški partner EU-a s kojim Unija ima interese održavati dobre odnose".

"Zaključeno je da treba raditi na uravnoteženju odnosa, da bude više reciprociteta, ali ima mnogo tema u kojima EU i Kina imaju prilično zajedničke interese, bilo o daljnjem razvoju multilateralizma u svijetu, bilo o pitanjima održivog razvoja, mira i sigurnosti u svijetu i pitanja koja se tiču odnosa s nekim zemljama", rekla je Pejčinović Burić.

Europska unija traži uravnoteženije odnose s Kinom i žali se da europska poduzeća nemaju jednaki pristupa kineskom tržištu javnih nabava, dok Kina s druge strane ima.

Ali, i ministar Wang se žali na diskriminaciju kineskih poduzeća u Europi, ne spominjući izravno nijedno poduzeća, ali je očito imao na umu kineski tehnološki div Huawei.

"Kina se nada da će sve zemlje stvoriti pravedno natjecateljesko okružje za poduzeća iz svih zemalja. Ono čemu se protivimo jesu neutemeljene optužbe u političke svrhe i pokušaji rušenja jednog stranog poduzeća. Mislim da je takva praksa nenormalna, amoralna i da nema potporu drugih zemalja", rekao je Wang.

Huawei negira opužbe da bi se njegova oprema mogla koristiti za špijuniranje.

Najveće optužbe protiv Huaweia dolaze iz Sjedinenih Država, koje traže od europskih država da ne dopuste toj tvrtki da sudjeluje u izgradnji nove generacije bežične tehnologije 5G.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

EU