Može li Rusija da spasi posrnulu Njemačku i evropsku privredu?

20.03.2020. 09:36 / Izvor: Nezavisne novine
Može li Rusija da spasi posrnulu Njemačku i evropsku privredu?

"Njemačkoj će, kad prođe kriza zbog korone, biti neophodno da opet izađe na rusko tržište i nađe mogućnost za trgovinu i saradnju."

"Njemačkoj će, kad prođe kriza zbog korone, biti neophodno da opet izađe na rusko tržište i nađe mogućnost za trgovinu i saradnju. Samo Rusija može da spasi njemačku i evropsku ekonomiju kroz saradnju sa drugim regionalnim tržištima", govori Valdemar Gert, član međunarodnog komiteta Bundestaga.

Ako koronavirus nastavi da uništava njemačku ekonomiju, a situacija u Rusiji ostane stabilna, ne možemo isključiti mogućnost da će njemačka vlada zatražiti ukidanje sankcija Rusiji, kaže Gert, objašnjavajući svoj stav da u nevolji države moraju da pomažu jedna drugoj.

Rusija može da ih spasi, ali u EU nema konsenzusa

Njemačka bi trebalo da preispita odnose sa Moskvom i ukine neproduktivne sankcije protiv Rusije zbog situacije sa koronavirusom, kaže Gert dodajući da ne treba zaboraviti da će EU pogoditi ozbiljna ekonomska kriza, pa bi obnavljanje trgovine sa Rusijom imalo blagotvorne efekte na evropsku ekonomiju.

"Koronavirus je značajno pogodio ekonomiju Njemačke kao zemlje izvoznice, zbog čega se kancelarka nalazi pod pritiskom industrije, koja trpi gubitke u vezi sa koronavirusom i gubicima na tržištu", rekla je Ljudmila Varabjova, rukovoditeljka Centra za evropska istraživanja.

S druge strane, Aleksandra Rar ističe da se za ukidanje sankcija trenutno zalažu samo opozicione partije. Valdemar Gert je član "Alternative za Njemačku" opozicione partije koja nema nikakvu vlast, a za ukidanje sankcija se djelimično zalaže i "Lijevica", koja se takođe nalazi u opoziciji.

Njemačka zavisi od konsenzusa unutar EU, unutar koje postoje i takve zemlje kao što su Poljska i Litvanija, koje se zalažu za pooštrenje sankcija, pa ne postoje političke mogućnosti da se sankcije ukinu. Osim toga, Njemačka je u eri Merkelove postala negativno nastrojena prema Moskvi, pa je za vrijeme njene vladavine počelo da se govori o Rusiji kao o protivniku EU i Njemačke, prenosi Sputnjik.

Merkelova sprovodi Obaminu politiku prema Rusiji

"Odnosi između Rusije i Njemačke su se u eri Angele Merkel nalazili pod uticajem politike predsjednika Obame, kome u stvari pripada inicijativa za uvođenje sankcija Rusiji. Nju su nazivali evropskim Obamom, a sljedeći njega, ona je nastavila da sprovodi strategiju primata politike nad ekonomskim razlozima i argumentima", rekla je Varabjova.

Član Savjeta Federacije Aleksej Puškov ističe da je ovu ideju teško realizovati zbog stava njemačke kancelarke Angele Merkel da je pitanje sankcija usko povezano sa situacijom u Donbasu.

Prema mišljenju ruskih eksperata, ovakve inicijative se redovno pojavljuju. Ako govorimo o koronavirusu, epidemiološka situacija u Rusiji je mnogo povoljnija nego u Evropi. Moguće je da se rađaju ideje da Rusija posjeduje pouzdana sredstva za prevenciju, koje bi mogla da podijeli sa Evropom, otuda se i javljaju ideje o neophodnosti saradnje na obostranu korist.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU