Narednu godinu iskoristiti za napredak u procesu evropskih integracija

05.11.2020. 14:17 / Izvor: Akta.ba
Narednu godinu iskoristiti za napredak u procesu evropskih integracija

Određeni pomaci uočeni su u proteklih pet mjeseci, a da bi se iskoristila prilika koja postoji za BiH, kako je rečeno, vrlo je važno 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Narednu 2021. godinu treba iskoristiti za postizanje političkog i ekonomskog napretka Bosne i Hercegovine u okviru procesa europskih integracija, te stvoriti iskricu nade za građane BiH koji su umorni nakon toliko potrošenih godina – istaknuto je danas tokom online brifinga za medije kojeg je Evropska unija u BiH organizovala u okviru projekta „ZAjedno smo EUropa“.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik  EU Johann Sattler i šef kooperacija u Delegaciji EU u BiH Richard Masa govorili su o prioritetima utvrđenim u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU iz maja 2019. godine, odnosno nalazima Izvještaja o Bosni i Hercegovini za 2020, te ključnim elementima predloženog Ekonomskog i investicijskog plana za Zapadni Balkan.

Određeni pomaci uočeni su u proteklih pet mjeseci, a da bi se iskoristila prilika koja postoji za BiH, kako je rečeno, vrlo je važno 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Ustav BiH nije u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima u vezi s odlukom u predmetu Sejdić-Finci i drugim odlukama i to se, kako je istaknuto, mora promijeniti. Nije postignut napredak u unapređenju izbornog okvira u skladu s evropskim standardima i na tome također treba raditi. Vrlo je važno, kako je istaknuto, da se izborni sistem unaprijedi i ispitaju mogućnosti naročito kada je riječ o elektronskom brojanju glasova.

Napredak se očekuje i u oblasti pravosuđa, a među ostalim i donošenje izmjena Zakona o VSTV-u koje će omogućiti integritet sudija i tužilaca.

Što se tiče temeljnih prava, premda je zakonodavni i institucionalni okvir u velikoj mjeri uspostavljen, preostaje usvajanje sveobuhvatnog strateškog okvira.

Kako je ocijenjeno u evropskom Izvještaju, mjere za poboljšanje transportne i energetske infrastrukture i dalje su nedovoljne.

Devet milijardi eura je vrijednost predloženog Ekonomskog i investicijskog plana za Zapadni Balkan kojim se želi potaknuti dugoročni ekonomski oporavak regiona i regionalna ekonomska integracija što je sada utoliko potrebnije zbog negativnih posljedica Covida 19.  

Taj Plan predviđa deset vodećih investicijskih inicijativa u ključnim oblastima za ekonomski razvoj, kao što su održiva transportna i energetska povezanost, zelena i digitalna transformacija, jačanje konkurentnosti privatnog sektora i podrška zdravstvu, obrazovanju i socijalnoj zaštiti, uključujući Garantni fond za mlade za stvaranje mogućnosti zapošljavanja mladih.

Jedna od inicijativa obuhvata i koridor Vc i predviđa završetak 75 posto glavnog cestovnog koridora sjever-jug koji povezuje glavne gradove srednje Evrope preko Sarajeva do luke Ploče, a u skladu sa standardima autocesta. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU