Njemačka daje azil svakom drugom podnosiocu zahtjeva iz Turske

12.01.2019. 09:21 / Izvor: N1
Njemačka daje azil svakom drugom podnosiocu zahtjeva iz Turske

Gotovo pola svih zahtjeva za političkim azilom turskih državljana u Njemačkoj biva odobreno, što je značajno viši postotak u poređenju sa zahtjevima iz drugih zemalja.

Gotovo pola svih zahtjeva za političkim azilom turskih državljana u Njemačkoj biva odobreno, što je značajno viši postotak u poređenju sa zahtjevima iz drugih zemalja, saopštilo je u petak njemačko Ministarstvo unutrašnjihh poslova.

"Turska nije zemlja sigurnog porijekla. Za turske državljane koji misle drugačije situacija se pogoršava iz dana u dan“, rekla je političarka stranke Ljevica turskog porijekla Sevim Dagdelan, koja je kao zastupnica Bundestaga i postavila upit ministarstvu unutarnjih poslova.

Ona je optužila njemačku vladu da surađuje s režimom predsjednika Tayyipa Recepa Erdogana.

"Njemačka vlada djeluje nesavjesno kada Erdoganov režim podržava ekonomski i šalje mu oružje, dok istodobno pruža azil osobama koje od tog istog režima bježe u Njemačku“, rekla je Dagdelen.

Porast broja podnosioca zahtjeva za azilom iz Turske se drastično povećao nakon neuspjelog pokušaja puča 2016. godine.

Prije 2016. godišnje je u Njemačkoj azil tražilo oko 1.800 turskih državljana, pri čemu se uglavnom radilo o etničkim Kurdima.

Godine 2018. je u razdoblju od januara do kraja novembra azil zatražilo 10.075 državljana Turske.

Najvećim dijelom se to odnosi na građane koje turske vlasti optužuju za suradnju s propovjednikom Fatulahom Guellenom, kojeg Ankara smatra odgovornim za neuspješni puč.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU