Njemačka nezadovoljna brzinom pregovora s EP-om o VFO-u

27.09.2020. 10:23 / Izvor: HINA
Njemačka nezadovoljna brzinom pregovora s EP-om o VFO-u

Da bi se taj politički dogovor mogao početi provoditi, potrebno je obaviti zakonodavni postupak, što je posao Vijeća i Europskog parlamenta.

Njemačko predsjedništvo nezadovoljno je brzinom pregovora s Europskim parlamentom o Višegodišnjem financijskom okviru i fondu za oporavak, izjavio je u petak njemački veleposlanik pri EU-u Michael Clauss.

"Vrlo sam zabrinut što se pregovori trenutačno odvijaju presporo. Moramo ih znatno ubrzati. Ponudili smo parlamentu da pregovaramo i vikendima", rekao je Clauss.

Čelnici zemalja članicaEuropske unije postigli su u srpnju politički dogovor o novom sedmogodišnjem proračunu za razdoblje od 2021. do 2027. teškom 1074 milijarde eura i planu za oporavak od 750 milijardi eura, od čega je 390 milijarde bespovratne pomoći, a 360 milijardi zajmova.

Da bi se taj politički dogovor mogao početi provoditi, potrebno je obaviti zakonodavni postupak, što je posao Vijeća i Europskog parlamenta.

Europski parlament ne može mijenjati iznose u VFO-u koje su dogovorili čelnici država članica, može ih samo ili prihvatiti ili odbaciti. Međutim, u donošenju provedbenih akata, Vijeće i Parlament suodlučuju - za izglasavanje je potrebna kvalificirana većina u Vijeću i obična većina u Parlamentu.

Stoga Parlament može inzistirati na nekim rješenjima u provedbenim aktima, poput pitanja vladavine prava, odnosno uvjetovanja korištenja fondova vladavinom prava. U zaključcima Europskog vijeća, odredba u kojoj se spominje vladavina prava namjerno je ostavljena neodređenom i dvosmislenom, tako da su zagovornici uvjetovanja vladavinom prava i njezini protivnici mogli tvrditi da su pobijedili u teškim pregovorima.

Pokušaji da se pitanje vladavine prava progura na mala vrata, kroz donošenje provedbenih akata nailaze na prepreke jer je Mađarska zaprijetila da neće ratificirati odluku o podizanju gornje granice vlastitih sredstava europskog proračuna, odnosno proračunskih prihoda.

Tu odluku moraju ratificirati sve zemlje članice u svojim parlamentima, što je uvjet da bi Europska komisija mogla posuditi sredstava za fond za oporavak od 750 milijardi eura na financijskim tržištima.

Veleposlanik Clauss podsjeća da su Višegodišnji financijski okvir i fond za opravak "politički i tehnički neodvojivi", što znači da bez dogovora o VFO-u nema ni fonda za oporavak.

"Što se tiče pitanja vladavine prava, mi intenzivno pregovaramo sa zemljama članicama. Pregovori su iznimno složeni. Ipak, njemačko predsjedništvo uskoro će Vijeću podnijeti prijedlog na usvajanje", kaže veleposlanik Clauss.

Dodaje da mehanizam vladavine prava u europskom proračunu ne može biti zamjena za članak 7. Taj članak predviđa kao krajnju, ali praktično neprovedivu, mogućnost oduzimanja prava glasa nekoj zemlji članici koja ustrajno krši demokratska načela i vrijednosti EU-a. Trenutačno su postupak u okviru članka 7 vodi protiv Mađarske i Poljske. 

Veleposlanik Clauss kaže da je svrha mehanizma vladavine prava zaštititi europski proračun kako bi se kaznilo nepravilnosti u korištenju europskih sredstava.

"Hitno nam je potreban dogovor o paketu koji se sastoji od VFO-a i fonda za oporavak. Vremena je sve manje, Europa mora održati svoje obećanje da će pomoći građanima i regijama koji su posebno pogođene koronakrizom što je moguće prije", ističe veleposlanik Clauss.

Cijeli zakonodavni paket o europskom proračunu mora biti dovršen do kraja godine, kako bi stupio na snagu s prvim danom sljedeće godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU