Njemačka otvorila vrata radnicima sa Balkana

09.06.2019. 08:31 / Izvor: Avaz.ba
Njemačka otvorila vrata radnicima sa Balkana

Njemački Bundestag usvojio je paket migracionih zakona kojima se pooštrava davanje azila, a olakšava useljavanje stručnjaka za potrebe tržišta rada.

Njemački Bundestag usvojio je paket migracijskih zakona kojima se pooštrava davanje azila, a olakšava se useljavanje stručnjaka za potrebe tržišta rada u toj zemlji.

Kako prenose mediji, paket obuhvata sedam zakona koji, osim “uređenog povratka”, odnosno protjerivanja, obuhvataju i useljavanje stručne radne snage i integraciju.

"Novi zakon se ne odnosi samo na vrhunske stručnjake nego i za sve one koji pronađu zaposlenje "koje odgovara njihovoj kvalifikaciji". I to za sva zanimanja, a ne samo za ona koje njemačka Agencija za zapošljavanje proglasi deficitarnima kao što je to bio slučaj i dosad. Velika novost je i ta da će onima sa stručnom kvalifikacijom biti omogućeno i da prije samog zaposlenja dođu u Njemačku kako bi ovdje tražili posao. Taj boravak je ograničen na šest mjeseci, a uslov je da se tražilac može sam uzdržavati.", piše Deutsche Welle. 

Sa druge strane, za tražioce azila koji pronađu radno mesto, otvaraju se nove mogućnosti ostanka u Njemačkoj.

"Ovo je prekretnica u našoj migraconoj politici. Bolji pristup strane stručne radne snage Njemačkom tržištu rada veoma je važan dio buduće migracione politike Njemačke.", rekao je Horst Zehofer, njemački ministar unutrašnjih poslova, prenosi Welt.

Deutsche Welle navodi da je pravilo o Balkanu zasad ograničeno do kraja ove godine. Novi zakon o useljavanju bi po svoj prilici, trebao stupiti na snagu početkom 2020.

"Pravilo o zapadnom Balkanu trenutno prolazi kroz proces evaluacije. Konačan izvještaj se očekuje krajem ove godine. Hoće li pravilo ostati na snazi i nakon ove godine, odlučiće se tek nakon završnog izvještaja.", odgovorili su za Deutsche Welle iz njemačkog Ministarstvu za rad, na pitanje hoće li pravilo o zapadnom Balkanu ostati na snazi nakon 2019. godine, prenosi Avaz.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU