Njemačka planira mini energetsku uniju

04.06.2015. 10:26 / Izvor: EurActiv.rs
Njemačka planira mini energetsku uniju

Dok su mnoge članice EU skeptične oko planova Europske komisije za uspostavljanje europske energetske unije, Njemačka želi da pruži dobar primjer i osnuje jedinstveno energetsko tržište sa susjedima.

Dok su mnoge članice EU skeptične oko planova Europske komisije za uspostavljanje europske energetske unije, Njemačka želi da pruži dobar primjer i osnuje jedinstveno energetsko tržište sa susjedima.

Njemačka planira da sporazumom sa susjedima omogući da mini unija funkcioniše po tržišnom modelu a ne kao tržište kapaciteta od koga EU ne odustaje u planovima za europsku energetsku uniju. Brojne članice EU nisu otvorene za ideju europske energetske unije jer žele da energetsku politiku vode same a ne da je prenesu na Brisel.

Europska unija namjerava da energetskom unijom spoji 28 evropskih energetskih tržišta kako bi smanjila zavisnost, unaprijedila zaštitu klime, otvorila nova radna mjesta i podstakla ekonomski rast. Riječ je o trenutno jednom od najvećih i najizazovnijih projekata na dnevnom redu EU.

Kao prvi korak prema širem energetskom sporazumu na nivou EU, Njemačka počinje da radi na sporazumu sa susjednim zemljama, uključujući Švedsku i Norvešku, objavio je državni sekretar za energiju u njemačkom ministarstvu ekonomije Rainer Baake.

"Ako radimo na jedinstvenom tržištu, treba da definišemo zajednička pravila koja će spriječiti nestašice energije u uslovima prekida isporuka", kazao je Baake na konferenciji u Berlinu 1. juna.

Sporazumom sa susjedima, kako planira Njemačka, omogućile bi se fluktuacije cijena na velikoprodajnom tržištu struje umjesto tržišta kapaciteta. Tako bi cijena za članice mini energetske unije zavisila od tržišta a ne od korporacija i energetskih lobija.

Ideju tržišta kapaciteta njemačko ministarstvo ekonomije nije podržalo ni u nedavno objavljenom izvještaju "Pilot studija tržišta struje 2015". Prema tom izvještaju, ponuda struje u Njemačkoj i susjednim zemljama ostaće veoma sigurna do 2025.

Diskusiju o "izgledu" novog tržišta struje ministarstvo je pokrenulo "zelenom knjigom" iz oktobra 2014. - "Jedno tržište struje za energetski preokret", gdje se takođe navode argumenti protiv tržišta kapaciteta. Očekuje se da prije ljetnjih odmora bude objavljena i "bijela knjiga" o tom pitanju sa izvjesnim prilagođavanjima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU