Njemačka traži bravare: Plaćen put i plata 2.500 eura

16.02.2016. 08:53 / Izvor: Poslovni dnevnik
Njemačka traži bravare: Plaćen put i plata 2.500 eura

Dobar posao u Njemačkoj, tako se može nazvati oglas za bravare. Nudi se plata do 2.500 eura za mjesec dana. Sedmično se radi 35 sati, a plaćen je i put do Njemačke, pa čak i zdravstveno i penziono osiguranje

Dobar posao u Njemačkoj, tako se može nazvati oglas za bravare. Nudi se plata do 2.500 eura za mjesec dana. Sedmično se radi 35 sati, a plaćen je i put do Njemačke, pa čak i zdravstveno i penziono osiguranje.

Nijemci vape za bravarima, što dokazuju i hrvatski portali za zapošljavanje, na kojem su objavili ponude koje je teško odbiti.

"Plata je u slučaju bravara od 1.500 do 2.500 eura mjesečno. Dakle, to se odnosi na 35 radnih sati sedmično, ali idu u moguće prekovremene sate koji se plaćaju do 25 odsto više", pojasnio je Nikša Demović sa portala Posao.hr za RTL.

Praznici i nedjelje plaćeni su 50 do 100 odsto više.

"Njemački poslodavci čak pokrivaju troškove prevoza do Njemačke, plaćaju im obrazovanje, kurseve njemačkog jezika, sertifikate za obavljanje posla kao i razne druge beneficije. U to ubrajamo čak i prijavu na zdravstveno i penziono osiguranje njemačkog zdravstvenog sistema", pojasnio je Demović.

Dok su u Hrvatskoj, ali i kod nas potcijenjeni, tržišta rada samo čekaju zanatlije. Zavod za zapošljavanje izdao je preporuku za obrazovnu upisnu politiku, prema kojoj u cijeloj zemlji najviše nedostaje tesara, zidara, mesara, pekara i staklara, a od četvorogodišnjih škola - to su medicinski tehničari.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU