Njemački BDP u drugom kvartalu porastao 2 posto

16.08.2018. 09:23 / Izvor: HINA
Njemački BDP u drugom kvartalu porastao 2 posto

Njemački bruto domaći proizvod (BDP) u drugom ovogodišnjem tromjesečju porastao je za 2 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije.

Njemački bruto domaći proizvod (BDP) u drugom ovogodišnjem tromjesečju porastao je za 2 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije, podstaknut većom ličnom i državnom potrošnjom, a ne izvozom, što ukazuje da najveća evropska ekonomija ubrzava rast unatoč nesigurnostima vezanim uz trgovinu, piše Markets Insider.

BDP je na kvartalnom nivou porastao za 0,5 posto. To je nešto više od procjena ekonomista u Reutersovoj anketi, koji su u prosjeku očekivali rast od 0,4 posto. I godišnja stopa rasta BDP-a bila je iznad očekivanja ekonomista, koji su u prosjeku prognozirali rast od 2,1 posto.

"Uprkos svim mračnim proročanstvima, uzlet nije samo živ; nego je i zdrav. Zasad nije vjerovatno da će rast usporiti zbog globalnog trgovinskog spor ili pregrijavanja", ocjenjuje ekonomista Alexander Krueger iz Bankhaus Lampe. No, dodao je kako konflikt s SAD-om oko carina kvari izglede za drugu polovinu godine.

Iz statističke kancelarije ističu da je ekonomski rast uglavnom rezultat veće potrošnje domaćinstava i državne potrošnje, a dodatni podsticaji dolaze od rasta investicija. Navode i da je izvoz takođe porastao, no mnogo brže porastao je uvoz, što sugeriše da neto trgovinska razmjena nije doprinijela ukupnom ekonomskom rastu.

Ujedno, to ukazuje na postupnu promjenu u njemačkoj ekonomiji, odnosno njen pomak od tradicionalno orijentisanog izvoznog modela prema rastu podstaknutom rekordnim zapošljavanjem, rastom plata i rastućom građevinskom aktivnošću.

"Njemačka ekonomija ubacila je u veću brzinu i znatno tokom proljeća dobila na brzini", ocjenjuje Unicreditov analitičar Andreas Rees, ukazujući na snažnu državnu potrošnju i oživljenu potrošnju domaćinstava. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU