Norveška prva na svijetu utvrdila propuste u razvojnoj pomoći

23.08.2013. 10:07 / Izvor: EurActiv.rs
Norveška prva na svijetu utvrdila propuste u razvojnoj pomoći

Norveška je prva zemlja u svijetu koja je uradila i prošle nedjelje objavila rezultate revizije dugovanja zemalja u razvoju prema toj skandinavskoj državi.

Norveška je prva zemlja u svijetu koja je uradila i prošle nedjelje objavila rezultate revizije dugovanja zemalja u razvoju prema toj skandinavskoj državi. Analiza je pokazala da je Norveška u nekoliko slučajeva odobravala zajmove sa vrlo visokim kamatama koji se smatraju glavnim uzročnikom siromaštva u inače siromašnim državama. Norveška je već otpisala gotovo milijardu evra duga tim zemljama i pozvala članice EU da urade isto. EurActiv.com navodi da mnoge evropske zemlje imaju tajne i da su se evropski zajmovi koristili za finansiranje izvoza oružja proizvedenog u Evropi, a koje diktature u zemljama u razvoju često koriste protiv vlastitog naroda.

Revizija koju je sprovela konsultantska kuća Deloitte na zahtev Ministarstva spoljnih poslova Norveške pokazala je da je Oslo prekršilo principe UN odgovornog pozajmjivanja  u četiri slučaja od 34 ugovora o pozajmici koje ima sa Egiptom, Indonezijom, Burmom, Pakistanom, Somalijom, Sudanom i Zimbabveom.

Revizija je takođe naterala Oslo da najavi reviziju neprihvatljivih dužničkih opterećenja za koja se kaže da su glavni razlog siromaštva zemalja u razvoju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU