Objavljen spisak zemalja koje od 1. jula mogu u EU: Je li li BiH na listi?

EU / POLITIKA

Objavljen spisak zemalja koje od 1. jula mogu u EU: Je li li BiH na listi?

26.06.2020. 12:37 / Izvor: Akta.ba

Zvanični u Briselu raspravljali su o tome kojim državama će biti dozvoljen ulazak u EU 1. jula, kada je predviđeno otvaranje međunarodnih granica bloka. Raspravljalo se i o listi zemalja kojima će ulazak biti zabranjen.

Sastavljaju se dvije liste, jedna sadrži nazive zemalja kojima je ulazak dozvoljen. Upravo ta lista je već izazvala kontroverzu nakon što su izvori otkrili da su Sjedinjene Države, zemlja koja ima najviše zaraženih koronavirusom sa više od 2,4 miliona slučajeva, na popisu dozvoljenih zemalja.

Jučer nisu uspjeli donijeti odluku o tome kojim će se zemljama zabraniti ulazak nakon što se otvore vanjske granice bloka. Jedan od zvaničnika je za Euronews rekao da će dogovori biti nastavljeni danas, jer se nisu usaglasili o spisku zemalja kojima će ulazak biti zabranjen.

Nakon što se otvori međunarodna granica u EU, ulazak će biti omogućen državljanima zemalja:

Bosne i Hercegovine, Vatikana, Monaka, Crne Gore, Andore, Srbije, Ukrajine, Albanije, Turske, Kosova, Sjeverne Koreje, Turkmenistana, Vijetnama, Kine, Tajlanda, Mijanmara, Mongolije, Japana, Južne Koreje, Gruzije, Butana, Libana, Indonezije, Uzbekistana, Indije, Tadžikistana, Kazahstana, Palaua, Novog Zelanda, Australije, Dominike, Bahama, Santa Lucije, Urugvaja, Jamajke, Kube, Gvajane, Paragvaja, Venecuele, Nikaragve, Kosta Rike, Kanade, Angole, Tunisa, Namibije, Ugande, Mozambika, Mauricijusa, Zambije, Ruande, Etiopije, Maroka, Alžira i Egipta. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

EU