Od 1. jula bolja zaštita putnika u EU

12.07.2018. 10:35 / Izvor: Agencije
Od 1. jula bolja zaštita putnika u EU

Novi propisi EU, kako se očekuje, trebalo bi da smanje štetu nanijetu putnicima za oko 430 mil. eura. 

Od 1. jula u Evropskoj uniji je na snazi nova direktiva koja obezbjeđuje veću zaštitu onih koji uplaćuju paket-aranžmane. 

Ova novina donosi više zaštite za oko 120 miliona putnika u EU, posebno u paket-aranžmanima, bez obzira na to da li su ih rezervisali u agenciji ili putem interneta. Kako piše Politika, neke od najvećih novina su u vezi sa otkazivanjima putovanja, ali i zaštiti putnika u slučaju elementarnih nepogoda.

Komesarka za pravosuđe, potrošače i rodnu ravnopravnost Vera Jurova, izjavila je da su ova pravila uvedena jer građani žele da budu u potpunosti zaštićeni čak i u slučaju onlajn rezervacija odmora gdje trenutno ima dosta problema.

"Nova pravila sada su prilagođena digitalnom dobu i novim vidovima rezervacije odmora. Putnici će istovremeno uživati nova prava kada je riječ o povraćaju novca pri otkazivanju putovanja i biti dobro zaštićeni u slučaju stečaja turističke agancije", izjavila je Jurova. 

Jedno novo pravilo propisuje da je organizator putovanja obavezan da u slučaju da nije moguć povratak putnika u predviđenom terminu obezbijedi čak tri dodatna noćenja. 

Novi propisi EU, kako se očekuje, trebalo bi da smanje štetu nanijetu putnicima za oko 430 mil eura. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU