Osnovana Stranka za Brexit

09.02.2019. 11:03 / Izvor: Al-Jazeera Balkans
Osnovana Stranka za Brexit

Britanska izborna komisija potvrdila je osnivanje nove političke stranke, koja će se zvati Stranka za Brexit (Brexit Party) i koju podržava Nigel Farage

Britanska izborna komisija potvrdila je osnivanje nove političke stranke, koja će se zvati Stranka za Brexit (Brexit Party) i koju podržava Nigel Farage, zastupnik Evropskog parlamenta i jedan od glavnih zagovornika izlaska Velike Britanije iz Evropske unije (EU) tokom kampanje pred referendum 2016. godine.

Nova stranka, koja je zvanično registrovana, moći će teoretski da kandiduje svoje članove za izbore za Evropski parlament u maju ove godine ukoliko bude odložen Brexit koji stupa na snagu 29. marta.

"Stranka je osnovana uz moju potpunu podršku. Imam namjeru da učestvujem na evropskim izborima 23. maja, ako Brexit ne stupi do tog datuma na snagu", rekao je Farage, prenosi Beta.

Farage je rekao da je nova stranka dobila nekoliko stotina kandidatura za članstvo, kao i obećanja o finansiranju.

"Mašina je pokrenuta", dodao je on.

Stranku predvodi Catherine Blacklock, nekadašnja članica antievropske i antiimigracione stranke UKIP, koja je pozvala članove vladajuće Konzervativne stranke da se učlane.

UKIP, koji se protivi članstvu Velike Britanije u EU-u, igrao je ključnu ulogu u referendumu 2016. na kojem su se Britanci izjasnili za izlazak iz Unije.

Farage je u decembru napustio stranku koju je osnovao i vodio deset godina uz ocjenu da UKIP ne može da vodi Veliku Britaniju ka njenom istupanju iz Unije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU