Otvoren treći poziv u okviru Interreg Danube: Raspoloživi budžet 59 mil. EUR

02.02.2019. 09:31 / Izvor: Akta.ba
Otvoren treći poziv u okviru Interreg Danube: Raspoloživi budžet 59 mil. EUR

Treći poziv za dostavljanje projektnih prijedloga u okviru Programa transnacionalne saradnje Interreg Danube 2014-2020 otvoren je 28. januara 2019. godine.

Treći poziv za dostavljanje projektnih prijedloga u okviru Programa transnacionalne saradnje Interreg Danube 2014-2020 otvoren je 28. januara 2019. godine, saopćeno je na zvaničnoj stranici Vlade RS-a.

Dunavski transnacionalni program (DTP) ima za cilj da obezbijedi teritorijalnu saradnju Evropske unije i pruži finansijsku podršku transnacionalnim projektima koji doprinose razvoju inovativnog, održivog i dostupnog Dunavskog regiona. Program se sastoji od strukturnog fonda Evropske unije – Evropski fond za regionalni razvoj (European Regional Development Fund – ERDF) i spoljnih fondova EU – Instrument za pretpristupnu pomoć IPA 2 (Instrument for PreAccession Assistance IPA II) i Instrument evropskog susjedstva (European Neighbourhood Instrument - ENI).

Treći poziv je otvoren za specifične ciljeve i ograničen na određene teme za druge specifične ciljeve koji će se finansirati.

- podsticati održivo korišćenje prirodnog i kulturnog nasljeđa i resursa,

- podsticati obnovu i upravljanje ekološkim koridorima,

- poboljšati spremnost za upravljanje rizicima u oblasti zaštite životne sredine,

- poboljšati energetsku sigurnost i energetsku efikasnost,

- poboljšati institucionalne kapacitete za rješavanje glavnih društvenih izazova.

Raspoloživi budžet trećeg poziva iznosi EUR 59.345.302,73, a maksimalan iznos EU sufinansiranja je 85% prihvatljivih troškova projekta.

Treći poziv sprovodi se po dvostepenoj proceduri.

Uprvom koraku, potrebno je da aplikanti dostave obrazac za iskazivanje interesa (EoI) posredstvom elektronske platforme (eMS), u kojem se navodi logika intervencije projektnog prijedloga i strateška važnost za DTP. U drugom koraku, podnosioci odabranih projektnih prijedloga će biti pozvani da podnesu aplikativni paket koji uključuje punu aplikaciju sa detaljnim informacijama o projektu.

Prihvatljivi aplikanti su - javna tijela na državnom, regionalnom i lokalnom nivou, međunarodne organizacije i privatna lica, uključujući privatna preduzeća registrovana u programskoj oblasti u državi članici EU.

Projektni konzorcijum se sastoji od minimalno tri partnera iz tri različite zemlje: vodeći partner i najmanje dva projektna partnera, s tim da vodeći partner mora da bude iz države članice EU.

Rok za dostavljanje obrasca za iskazivanje interesa (EoI) je 08. mart 2019. godine, do 14.00 časova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU