Pod utjecajem turizma raste broj zaposlenih

EU / POLITIKA

Pod utjecajem turizma raste broj zaposlenih

04.08.2014. 12:36 / Izvor: poslovniplus.com

Krajem lipnja u Hrvatskoj je bilo zaposleno ukupno 1.361.510 osoba, što je za 18.688 osoba ili 1,4 posto više nego krajem svibnja, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS). Lipanj je četvrti mjesec zaredom u kojem je zaposlenost rasla na mjesečnoj razini, poglavito pod utjecajem sezonskog zapošljavanja u turističkoj sezoni.

Prema podacima koje DZS preuzima od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, krajem lipnja nezaposleno je bilo 304.925 osoba, što je 7,9 posto manje nego krajem svibnja. Pritom je stopa registrirane nezaposlenosti pala s 19,6 za svibanj na 18,3 posto u lipnju.

Statistički podaci o zaposlenima u pravnim osobama po djelatnostima pokazuju da je na rast zapošljavanja u lipnju uobičajeno najviše utjecalo sezonsko zapošljavanje u turizmu. Naime, najveći rast broja zaposlenih u lipnju registriran je u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, za 11,9 posto u odnosu na svibanj, na 59.832 zaposlena. Broj zaposlenih u tom sektoru porastao je i u odnosu na lipanj prošle godine i to za 3,7 posto.

U dvije djelatnosti koje imaju najviše zaposlenih – prerađivačkoj industriji i trgovini, broj zaposlenih je blago porastao na mjesečnoj, ali je i dalje pada na godišnjoj razini.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

EU