Podrška "Mini Schengen-u" i evropskom putu

09.11.2020. 11:42 / Izvor: Akta.ba
Podrška 'Mini Schengen-u' i evropskom putu

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda poručio je danas da zvaničnici iz reda Hrvata podržavaju inicijativu "mali Šengen" i evropski put BiH.

Ministar finansija i trezora u Vijeću ministara Vjekoslav Bevanda poručio je danas da zvaničnici iz reda Hrvata podržavaju inicijativu "Mini Schengen" i evropski put BiH.

Bevanda je u dopisu koji je uputio predsjedavajućem Vijeća ministara Zoranu Tegeltiji naveo da ga raduje što postoje vjerodostojne naznake da će se "Mini Schengen" vezati za širu politiku EU integracija, koja će na taj način dobiti funkcionalnu i jasnu regionalnu perspektivu.

On je izrazio uvjerenje da će "Mini Schengen" rasteretiti privredu, pospješiti trgovinu i investicije, te velike infrastrukturne i energetske projekte.

"Kako smo posljednjih dana svjedoci različitih tumačenja i samoinicijativnih postupaka pojedinih članova Vijeća ministara, te medijskih spekulacija oko odnosa hrvatskih zvaničnika, kako mene, tako i mojih kolega u Vijeću ministara u pogledu EU puta BiH, ovim putem želim još jednom istaći našu apsolutnu i nedvosmislenu opredijeljenost putu BiH prema punopravnom članstvu u EU", poručio je Bevanda.

Bevanda je podsjetio da su hrvatski ministri u Vijeću minsitara kroz dosadašnje aktivnosti i postupke, primjenom evropskih standarda u izradi nacrta i predlaganja akata, i do sada podržavali EU put BiH, uz, kako je naveo, isključivo poštovanje zakona.

"Za nas nikada nije bilo dileme u vezi sa radom i postupanjem kada je u pitanju evropska perspektiva BiH, pa ni podrška dobro osmišljenim, neophodnim i sprovodivim projektima kakav je `mali Šengen`", rekao je Bevanda.

On je podsjetio da je, tokom nedavno održanih razgovora hrvatskih zvaničnika u Vijeća ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem, istaknuta podrška regionalnoj inicijativi "Mini Schengen", te na taj način još jednom potvrđena opredijeljenost ka EU budućnosti.

"Mi ćemo, kao i do sada, kroz buduće djelovanje, u skladu sa zakonom i ustavnim nadležnostima i odgovornostima, jasno pokazati da smo predvodnici puta BiH ka članstvu u EU i oni koji su do kraja apsolutno posvećeni ostvarenju tog cilja", poručio je Bevanda.

Bevanda je u dopisu naveo da zahtijeva da se najkasnije do sutra, do početka Samita u Sofiji, usvoji zaključak kojim se u proces uključuju svi nivoi vlasti, te da se odredi zvanična delegacija koja će  predstavljati BiH na skupu. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU