Pokrenut prekršajni postupak protiv Hrvatske zbog vaučera

EU / POLITIKA

Pokrenut prekršajni postupak protiv Hrvatske zbog vaučera

03.07.2020. 08:06 / Izvor: Akta.ba

Evropska komisija pokrenula je prekršajni postupak protiv Hrvatske i još devet zemalja EU zbog toga što nisu sprovele zakon EU o pravima putnika, po kojem avio-kompanije moraju da refundiraju novac putnicima za letove tokom pandemije virusa korona.
 

Osim Hrvatske, postupak je pokrenut protiv Francuske, Italije, Grčke, Poljske, Portugalije, Češke, Slovačke, Litvanije i Kipra.

Građani zavise od načina na koji vlade EU sprovode evropski zakon, ali je nekoliko zemalja zatražilo od Komisije da suspenduje zakon i dozvoli avio-prevoznicima da izdaju vaučere kako bi izbjegle probleme sa likvidnošću i spriječile bankrot.

Pojedine zemlje su otvoreno poručile da neće sprovesti zakon, kako bi zaštitile svoje avio-kompanije, prenosi "Forbs".

Međutim, Komisija je insistirala da se pravila o zaštiti putnika moraju sprovoditi čak i tokom krize.

Vlade pojedinih država predložile su u maju da avio-kompanije izrade vaučere koji su privlačniji za korisnike, tako što će produžiti njihovo važenje i učiniti ih prenosivim.

"Tokom krize Komisija je jasno davala do znanja da prava potrošača ostaju validna u kontekstu trenutnih postupaka i da se ta prava ne smiju umanjiti mjerama država radi podrške industriji", ističe se u saopštenju Komisije.

Iz Komisije su poručili da navedene zemlje imaju rok od deset dana da isprave situaciju, a da će u protivnom morati da plate kazne.

Odluku je podržalo Centralno evropsko udruženje za zaštitu potrošača /BEUC/.

"Forbs" napominje da se pokrenuti postupci odnose samo na zemlje čiji zakon nije u skladu sa zakonom EU, a ne zemlje koje odbijaju da sprovedu sopstveni zakon, kao što je to učinila Holandija.

PODIJELI:

TAGOVI:

Evropska komisija

vaučeri

Hrvatska

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

EU