Potrebno postaviti uslove za dobijanje novca iz Evropskog fonda

EU / POLITIKA

Potrebno postaviti uslove za dobijanje novca iz Evropskog fonda

06.07.2020. 14:41 / Izvor: SRNA

Članice EU trebalo bi da dobiju novac iz budžeta bloka i fonda za oporavak od pandemije kovid-19 ukoliko imaju snažne sudove i zaštitne mjere protiv korupcije, izjavila je zamjenik predsjednika Evropske komisije Vera Jurova.

Izjava Jurove smatra se upozorenjem za mnoge države, prije svih Poljsku i Mađarsku.

Lideri 27 zemalja EU sastaće se sljedeće sedmice u Briselu kako bi raspravljali o skoro dva biliona evra i zajedničkom budžetu za period od 2021. do 2027. godine i o dodatnim sredstvima radi pomoći ponovnom pokretanju rasta na kontinentu koji ide ka najgorem ekonomskom padu u svojoj istoriji.

Uslovi za dobijanje novca, bilo da se radi o demokratskim standardima ili ekonomskim reformama, predmet su rasprave koja je do sada sprečavala postizanje neophodnog jednoglasnog sporazuma među članicama EU.

"Vladavina prava trebalo bi da bude uslov za raspodjelu novca EU", istakla je Jurova.

Jurova je rekla da su među neophodnim uslovima funkcionalno pravosuđe i snažni mehanizmi za borbu protiv korupcije.

Kada se radi o fondovima EU, Jurova je naglasila da ne bi voljela da vidi zaustavljanje protoka novca, ali da mora postojati određena garancija u pravnom poretku da novac ne može biti isplaćen ukoliko stvari zaista krenu na loše u nekoj od država članica.

Prema najnovijem prijedlogu, Komisija će dati preporuku za rješavanje bilo kakvih problema u vezi sa vladavinom prava u određenoj zemlji. Plan može biti blokiran ukoliko se većina zemalja EU saglasi s tim.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

EU