Predstavljen akcijski plan za jačanje vojne mobilnosti u EU

30.03.2018. 10:50 / Izvor: HINA
Predstavljen akcijski plan za jačanje vojne mobilnosti u EU

Komisija je najavila da će sljedeće godine izraditi plan najboljih prometnih pravaca za vojni transport.

Europska komisija je u srijedu predstavila akcijski plan koji bi trebao omogućiti brže kretanje vojnog osoblja i opreme diljem EU-a, što se smatra bitnim elementom u izgradnje europske obrambene unije.

Akcijski plan predviđa mjere za uklanjanje proceduralnih i regulatornih prepreka, koje otežavaju kretanje kada je riječ o primjerice transportu eksplozivnih sredstava te mjere za poboljšanje prometne infrastrukture, poput jačanja nosivosti mostova kako bi se omogućio prolazak tenkova i drugih teških vozila.

"Olakšavanjem vojne mobilnosti u EU-u možemo djelotvornije sprječavati krize, učinkovitije provoditi misije i brže reagirati na nove izazove. To će biti sljedeći korak u produbljivanju suradnje na razini EU-a, u okviru stalne strukturirane suradnje, koju smo nedavno službeno uspostavili, te suradnje s našim partnerima, a ponajprije s NATO-om. Vjerujemo da samo suradnjom možemo kao EU ostati djelotvorni u današnje vrijeme", izjavila je visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

Često proturječni propisi za transport vojne opreme i materijala preko unutarnjih granica u EU-u, zatim preslabi mostovi ili preuski tuneli predstavljaju veliku prepreku za vojnu pokretljivost.

Ovim akcijskim planom, koji ima potporu i NATO-a, želi se stvoriti neka vrsta "vojnog schengenskog prostora" unutar kojeg bi bilo moguće lakše kretanje vojske i opreme.

Komisija je najavila da će sljedeće godine izraditi plan najboljih prometnih pravaca za vojni transport, a poboljšanje tih prometnih koridora moglo bi se sufinancirati iz europskih sredstava.

Sjedinjene Države nisu više vojno nazočne u Europi kao u vrijeme Hladnog rata, ali su nakon ruske anekskije Krima počeli vraćati vojnike, tenkove i helikoptere u Njemačku, Poljsku i baltičke zemlje u sklopu NATO-ova plana za jačanje snaga odvraćanja.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u svom govoru o stanju Unije u rujnu prošle godine istaknuo je da EU do 2025. treba punopravnu europsku obrambenu uniju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU