Predstavljen nacrt ekonomsko-investicionog plana za zapadni Balkan

02.10.2020. 09:36 / Izvor: SRNA
Predstavljen nacrt ekonomsko-investicionog plana za zapadni Balkan

Komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Oliver Varhelji predstavio je nacrt Ekonomsko-investicionog plana za zapadni Balkan.

Komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Oliver Varhelji predstavio je nacrt Ekonomsko-investicionog plana za zapadni Balkan na video-konferenciji na kojoj su učestvovali ministri spoljnih poslova i evropskih integracija iz regiona.

Varhelji je predstavljajući nacrt Ekonomsko-investicionog plana za zapadni Balkan, koji bi trebao da bude usvojen sljedeće sedmice u Evropskoj komisiji, a odmah zatim i zajedno sa Izvještajem o napretku predstavljen tokom njegove posjete regionu i Beogradu, ponovo ukazao na značaj koji EU pridaje regionu.

On je naglasio da je plan pripremljen s namjerom da osigura održiv i stabilan razvoj regiona u uslovima snažnog uticaja pandemije kovida 19 na njegov ekonomski i društveni razvoj, saopšteno je iz Ministarstva za evropske integracije Srbije.

Ovaj plan je, u okviru nove metodologije pregovora, najavljen kao sveobuhvatan podsticajni paket za kredibilniji proces proširenja i pristupanja EU država kandidata i trebalo je da bude objavljen na Samitu lidera EU i zapadnog Balkana, 6. maja, ali je zbog okolnosti usaglašavanja višegodišnjeg finansijskog okvira EU odgođen za jesen.

Ekonomsko-investicioni plan predviđa ulaganja EU u prioritetne oblasti i projekte koji treba da doprinesu daljem povezivanju u regionu kao i poboljšanju veza sa EU, čime će se produbiti ekonomska saradnja, i dostupnost tržišta EU, podstaći unapređenje poslovne klime i sprečiti odliv mladih iz regiona.

"Plan je važan i vrlo konkretan dokaz da zapadni Balkan predstavlja područje od strateškog značaja za EU. Opredeljujući značajna sredstva iz budžeta, EU će pomoći izgradnju ključne regionalne infrastrukture i razvoj privatnog sektora čime će biti podržana intenzivnija ekonomska saradnja i snažnije integrisanje regiona u evropske i globalne privredne tokove i procese", rekla je Jadranka Joksimović, ministrica za evropske integracije Srbije.

Planom je predviđena podrška realizaciji projekata koji treba da doprinesu razvoju saobraćajne, energetske, digitalne infrastrukture kojom će se podstaći snažnije povezivanje unutar regiona i šire sa EU.

Osim toga, predviđena su i značajna ulaganja u mala i srednja preduzeća, unapređenje poslovnog ambijenta i tržišne ekonomije čime se stvaraju pretpostavke za intenzivniji rast i razvoj privatnog sektora i njegovu konkurentnost.

Predviđena je i podrška oblastima koje doprinose društvenom razvoju poput obrazovanja, zapošljavanja i zdravlja sa posebnim fokusom na potrebe mladih.

Plan, takođe predviđa značajna ulaganja u razvoj infrastrukture u oblasti životne sredine poput sistema za vodosnabdijevanje, prečišćavanje otpadnih voda, upravljanje čvrstim otpadom, smanjenje emisije štetnih gasova u skladu sa ciljevima Zelene agende EU čime će se osigurati kvalitetnije životno okruženje građana Srbije i regiona.

Realizacija plana finansiraće se kombinacijom bespovratnih sredstava EU i povoljnim zajmovima međunarodnih finansijskih institucija među kojima su EIB i EBRD.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU