Predstavljen novi sastav Evropske komisije: Mađar povjernik za proširenje

10.09.2019. 13:49 / Izvor: Al-Jazeera Balkans
Predstavljen novi sastav Evropske komisije: Mađar povjernik za proširenje

Nekadašnji mađarski ministar pravde Laszlo Trocsanyi novi je komesar za susjedstvo i proširenje.

Novoimenovana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen objavila je u Briselu zaduženja koja je dodijelila svom timu od 27 povjerenika, među kojima je i nekadašnji mađarski ministar pravde Laszlo Trocsanyi, koji će biti novi povjerenik za susjedstvo i proširenje.

Za nasljednika Federice Mogherini, povjerenice za sigurnost i vanjsku politiku, izabran je Josep Borrell iz Španjolske. 

Hrvatska kandidatkinja za povjerenicu Europske komisije Dubravka Šuica imenovana je za potpredsjednicu Komisije za demokraciju i demografiju, objavila je novoizabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.  

Hrvatska povjerenica Dubravka Šuica bila je zastupnica u Hrvatskom saboru u tri mandata od 2001. do 2011. Od 2004. je pet puta uzastopno izabrana za potpredsjednicu Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe, prenosi Hina.

U listopadu 2012. izabrana je za potpredsjednicu zajednice žena EPP-a.

U travnju 2013. Šuica je izabrana za zastupnicu u Europskom parlamentu, a u svibnju 2014. je ponovno izabrana za europsku zastupnicu, a u svibnju ove godine po treći put.

U EP-u je obnašala dužnosti potpredsjednice Odbora za vanjske poslove, Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom te Kosovom, a od lipnja ove godine je potpredsjednica Kluba Europske pučke stranke, najveće političke grupacije u europskoj skupštini.

Prvi potpredsjednici Europske komisije Frans Timmermans i Margrethe Vestager, osim administrativnih obveza tajništva Komisije, obnašat će i dužnost povjerenika. Timmermansu je von der Leyen namijenila funkciju izvršnog predsjednika za provedbu Europskog zelenog sporazuma, a njegova će glavna zadaća biti suradnja s poljoprivredom, transportom i zaštitom okoliša.

Margrethe Vestager nastavit će obnašati dužnost povjerenice za tržišno natjecanje, a dodijelit će joj se i nadzor nad programom Europa za digitalno doba.

Prije nego što i zvanično budu postavljeni u sastav EK, 1. studenog, o listi budućih povjerenika raspravljat će i Europski parlament.

Von der Leyen je rekla da želi da njena Komisija bude "fleksibilna, moderna i agilna, koja je posvećena Europi, koja razumije Europu i sluša što Europljani žele".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU