Prezentiran projekt "Kreativna Evropa za period 2014.-2020. godine"

09.04.2016. 09:17 / Izvor: Fena
Prezentiran projekt 'Kreativna Evropa za period 2014.-2020. godine'

Prezentacija novog programa Evropske unije za kulturni i kreativni sektor pod nazivom "Kreativna Evropa za period 2014.-2020. godine" jučer je održana u Muzeju grada Zenice.

Prezentacija novog programa Evropske unije za kulturni i kreativni sektor pod nazivom "Kreativna Evropa za period 2014.-2020. godine" jučer je održana u Muzeju grada Zenice.

Prema riječima voditeljice sarajevskog deska Kreativna Evropa BiH, Aide Kalender, osnovni ciljevi ovog programa su očuvanje i promociju evropske jezične i kulturne raznolikosti i bogatstva, doprinosi evropskim ciljevima za pametan, održiv i uključiv privredni rast, te pomaže prilagođavanju kulturnog i kreativnog sektora digitalnoj eri i globalizaciji.      

"Važan kriterij je mobilnost i uspostava partnerstva između subjekata više zemalja, a aplikanti kojima bude odobreno finansiranje projekta od Evropske unije mora osigurati 40 posto sredstava iz drugih izvora. Sve zemlje članice Evropeks eunije učestvuju u programu 'Kreativna Evropa', kao i države kandidati i potencijalni kandidati, te Island, Norveška i evropske susjedne zemlje. U programu mogu učestvovati organizacije iz kulturnog i audiovizuelnog sektora, izdavačke i medijske kuće, biblioteke, univerziteti, te nevladin sektor, a bit će podržani projekti u kojima učestvuju partnerske organizacije iz više zemalja", istakla je Aida Kalender. 

Kreativna Evropa će s blizu milijardu i po eura u narednih sedam godina ojačati evropski, kulturni i kreativni sektor, a može se očekivati da se ukoliko bude odgovarajućih projekata dio sredstav dodijeli autorskim grupama u Bosni i Hercegovini, jer se sredstva ne planiraju po principu konkretne zemlje.   

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU