EU

Prodaja automobila u kolovozu u EU porasla 11,2%

15.09.2015. 12:51 / Izvor: HINA
Prodaja automobila u kolovozu u EU porasla 11,2%

Potražnja za novim automobilima u Europi zabilježila je dvoznamenkastu stopu rasta u kolovozu, inače tradicionalno slabom mjesecu, a snažan, ravnomjeran rast zabilježen je i u Hrvatskoj.

Potražnja za novim automobilima u Europi zabilježila je dvoznamenkastu stopu rasta u kolovozu, inače tradicionalno slabom mjesecu, a snažan, ravnomjeran rast zabilježen je i u Hrvatskoj, izvijestilo je u utorak europsko udruženje proizvođača automobila. U kolovozu je u 27 zemalja Europske unije (bez Malte za koju podaci nisu bili dostupni) prodano ukupno 744.799 novih automobila, što je 11,2 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, izvijestili su iz ACEA-e.

"Kolovoz obično – uz veljaču - spada među najslabije mjesece za registracije, a ove je godine u tom mjesecu rast nastavljen na svim velikim tržištima", konstatiraju u ACEA-i.

U srpnju prodaja je u 27 zemalja EU-a uvećana 9,5 posto, uz registriranih 1.140.318 novih automobila. ACEA je danas objavila podatke i za srpanj i za kolovoz.

U prošlom je mjesecu uvjerljivo najsnažniji skok potražnje za novim automobilima, za 23,3 posto, ponovo zabilježila Španjolska. Slijedi Italija s 10,6 posto, Francuska s 10 posto, Velika Britanija s 9,6 posto i Njemačka sa 6,2 posto.

U Hrvatskoj su u kolovozu prema podacima ACEA-e registrirana 1.653 nova automobila, što je 7,3 posto više nego u istom lanjskom mjesecu. Ista je stopa rasta prema ACEA-i zabilježena i u srpnju, uz registriranih 3.289 novih automobila.

U osmomjesečnom razdoblju do kraja kolovoza broj registriranih novih automobila u 27 zemalja EU-a (bez Malte) premašio je devet milijuna i veći je za 8,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, izvijestili su iz ACEA-e.

Rast je zabilježen na svim velikim tržištima a ponovo su prednjačile južnoeuropske zemlje, uz 22,3-postotni skok prodaje u Španjolskoj i 15-postotni u Italiji. Više nego upola nižu stopu rasta prodaje zabilježila je Velika Britanija, za 6,7 posto, slijedi Francuska s 5,9 posto i Njemačka s 5,6 posto.

U Hrvatskoj je u prvih osam mjeseci ove godine prema podacima ACEA-e registrirano ukupno 26.227 novih automobila, tri posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU