Programi Evropske unije prilika za pristup dodatnim sredstvima

24.07.2019. 13:04 / Izvor: Fena
Programi Evropske unije prilika za pristup dodatnim sredstvima

Projekt "Evropa za građane", kako je rekao stručni savjetnik za razvoj civilnog društva pri Ministarstvu pravde BiH Goran Kučera, je najjednostavniji, najmanji program u okviru programa EU.

Info centar Evropske unije u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa Deskom Kreativna Evropa za BiH, Ministarstvom civilnih poslova i Ministarstvom pravde BiH, danas je u Sarajevu predstavio programe Evropske unije: "Kreativna Evropa", "Evropa za građane" i "Horizon 2020" na Info danu "Od ideje do cilja - programi Evropske unije“.

Predstavnik Info centra Evropske unije Nicholas Bizel naveo je da su ovi programi prilika za BiH da pristupi dodatnim sredstvima EU te radi na razvoju, reformama i jačanju kapaciteta civilnog društva.

Projekt "Evropa za građane“, kako je rekao stručni savjetnik za razvoj civilnog društva pri Ministarstvu pravde BiH Goran Kučera, je najjednostavniji, najmanji program u okviru programa EU i zato je najinteresantniji potencijalnim aplikantima u BiH.

Potencijalni aplikanti mogu biti neprofitne organizacije, lokalni organi vlasti, a uz projektnu ideju neophodno je partnerstvo s nekom organizacijom iz EU. Cilj je, pojašnjava, povezati građane zemalja članica programa kako bi sarađivali na različitim programima iz područja kulture, demokratizacije, zaštite okoliša, sporta i uopće temama koje su i od lokalnog i od EU značaja.

Voditeljica Deska Kreativna Evropa za BiH Aida Kalender ukazuje na značaj blagovremenog apliciranja te potpisivanja sporazuma kada je riječ o projektima svih EU fondova, jer kašnjenje znači gubitak sredstava za one organizacije koje su već dobile sredstva.

"Kreativna Evropa“ je fond EU za podršku kulturnim i filmskim projektima, a za šest godina koliko traje program izdvojeno je oko 1,36 milijardi eura za različite projekte.

Kada je riječ o programu "Horizont 2020“, nacionalna kontakt osoba programa za BiH Dalibor Drljača pojašnjava kako je riječ o najvećem evropskom programu koji finansira nauku, istraživanje i inovativnost u periodu od 2014. do 2020. godine.

Planirano je da u ovom periodu budžet programa iznosi 80 milijardi eura, a namijenjen je univerzitetima, istraživačkim centrima, nevladinim organizacijama te privatnim i drugim organizacijama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU